Миграцията е трудна за всички живи същества. Обикновено се причинява

...
Миграцията е трудна за всички живи същества. Обикновено се причинява
Коментари Харесай

Ето как горите мигрират към по-добри места

Миграцията е сложна за всички живи същества. Обикновено се предизвиква от неподходящи условия за живот. Представете си какъв брой зле е това за горите, които наподобява нямат доста варианти да се реалокират.

Оказва се обаче, че горите в действителност могат и се местят, в случай че е належащо. Просто те го вършат по различен метод от, да кажем, животните, които мигрират.

Тактиката на дърветата не е да крачат като в паметните подиуми от Властелина на Пръстените, а по-скоро да управляват разпространяването на семената си. За да се реалокира едно растение първо би трябвало да създаде семена. И след това да ги изпрати на мястото, което е по-благоприятно за развиването му.  И тук идват някои невероятни трикове на растенията, които могат да ви изумят.

Питали ли сте се за какво някои плодове са толкоз вкусни още като ги откъснете от дървото? Не е тъй като ние сме ги култивирали в продължение на години за да получим избран усет. Причината е, че плодовите дървета са еволюирали по този начин, че да раждат плодове, които да се харесват на животните, които ги ядат и след това да изхвърлят семената на плодовете надалеч от мястото на дървото.  По този метод дърветата употребяват усета на животните с цел да мигрират популацията си. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР