Мигрантите, пресичащи Средиземно море, са се увеличили драстично, тъй като

...
Мигрантите, пресичащи Средиземно море, са се увеличили драстично, тъй като
Коментари Харесай

Нелегална имиграцията през Средиземноморието се е увеличила с близо 300%

Мигрантите, пресичащи Средиземно море, са се нараснали фрапантно, защото проведените трафикантски банди създават доста по-лесно самоделни лодки, съобщи ръководителят на граничната организация на Европейския съюз.


Броят на прекосяванията през централната част на Средиземно море се е нараснал с съвсем 300% през първите четири месеца на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като са открити съвсем 42 200 влизания.


" Никога до момента не съм виждал такова нещо ", съобщи ръководителят на Frontex Ханс Лейтенс в изявление.

Преминаванията по този маршрут съставляват малко повече от половината от близо 80 700-те противозаконни влизания в Европейски Съюз до момента през тази година, добави Лейтенс.

" Особено от Тунис сега виждаме, че спрямо предходната година растежът е 1100% ", сподели той.

Равнището на секване на границата през Централното Средиземноморие е най-високото, откогато организацията стартира да събира данни през 2009 година, оповестява Агенция Франс Прес.

Това нарастване е повлияно от смяната в метода на деяние на трафикантите на хора и по-ниската цена за еднократно прекосяване.

" В момента те употребяват дребни железни спонтанни лодки, които могат да бъдат създадени на плажа в границите на един ден, 24 часа, които ще костват към 1000 евро (1090 долара) ", сподели Лейтенс.

Тъй като цените се намаляват, размерът би трябвало да се усили, което може да изясни и цифрите сега.

Контрабандистите стават все по-организирани и се конкурират между тях, сподели ръководителят на Frontex.


" Истинска алтернатива ".

Поне в един случай лодка е била потопена от съперници.

Human Rights Watch и други групи за отбрана на правата на индивида упрекнаха Frontex, че е съизвършител в злоупотребите с мигранти в Либия, защото си сътрудничи с либийската брегова защита при прехващането на лодките.

Агенцията не си е сътрудничила с Либия, съобщи Лейтенс, и отхвърли изказванията, че е подстрекавала отблъскващите, като ги е уведомила за местоположението на лодките в европейските зони за търсене и избавяне.

" Това, което вършим, е, че единствено при бедстващ кораб разпръскваме сигнал " Мейдей " и този сигнал " Мейдей " се получава и от либийските и тунизийските управляващи ", сподели той.

" Ако координационният център се съгласи, че издирването и спасяването ще се прави от либийската брегова защита, те ще отплават и ще спасят живота на хората. Отблъскването е нещо напълно друго ", обявиха чиновниците на Frontex.

Той добави, че организацията не се интересува от това кой избавя живота, стига да го избавя.

" Разбира се, ние се надяваме, че те няма да попаднат в лагерите, които Организация на обединените нации разказва в отчетите си. И това за нас в професионален проект е същинска алтернатива ", споделя Лейтенс

Това се отнася до отчетите, че мигрантите, заседнали в Либия, са редовно измъчвани и принуждавани към полово иго.

Предотвратяване на отблъскването.

През януари, след оставката на някогашния шеф на организацията, Лейтенс даде обещание да възвърне доверието във Frontex и да спре отблъскването на мигранти по границите на Европейски Съюз.

Организацията, която преди този момент беше разтърсвана от изказвания за съучастничество в нарушавания на правата на индивида, ще бъде актуализирана, дава обещание Лейтенс.

Но два месеца след встъпването си в служба той " не може да увери ", че в Европейски Съюз не се прави нелегално изтласкване на мигранти.

" Разбира се, че в никакъв случай не мога да предотвратя случването на нещата ", сподели Лейтенс.

Той добави, че са подхванати стъпки за предупреждаване и попречване на отблъскванията.

Лейтенс съобщи, че поддържа връзка с организациите с нестопанска цел, които преди този момент са осъждали дейностите на Frontex, и се пробва да употребява въздействието си в диалозите с страните - членки на Европейски Съюз, упрекнати, че са позволили отблъскването.

На въпрос за ролята на Русия в дестабилизирането на европейските граници той отговори, че това е допустимо.

" Със сигурност това е в техния справочник, а дали ще го употребяват или не, зависи от тях. Те разполагат с благоприятни условия да го създадат ", сподели той съответно.

" Не мога да погледна в главата на Путин или на други дали ще го направи, само че сигурно е в техния справочник ", сподели Лейтенс. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР