Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче,

...
Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче,
Коментари Харесай

Microsoft предупреждава за рисковете при инвестициите в изкуствен интелкт

Microsoft влага съществено в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче, компанията желае вложителите да са наясно, че опитите с тази технология могат да се объркат, което да навреди като цяло на репутацията ѝ, оповестява Business Insider. Предупреждението се появява в новия отчет за представянето на софтуерния колос през последното тримесечие на 2018 година, като от компанията декларират: " Въпросите, свързани с потреблението на изкуствен интелект в нашите оферти, могат да доведат и до някои негативни резултати, които да нанесат щета на репутацията ни”.

" Алгоритмите за изкуствения инелект могат да се окажат неверни. Масивите от данни - незадоволителни или да съдържащи пристрастна информация. Някои спорни практики при работата с данни пък могат да забавят навлизането на решенията, основани на неестествен интелект”, изясняват още от софтуерния колос.



И компанията не бърка.

Въпреки огромните обещания, които дават софтуерни компании като Microsoft по отношение на безграничните благоприятни условия на изкуствения разсъдък, истината е, че към днешна дата технологията към момента надалеч не е толкоз интелигентна.

Днес изкуственият разсъдък е основан най-много на машинно образование, при което компютърът има лимитирана опция да прави изводи от лимитирани бази данни. За да “разбере” нещо, той би трябвало да мине през голямо количество образци, а в случай че първичният набор от данни е повърхностен или съдържа предубедена информация, то резултатът също би бил негативен.

Това, несъмнено, се трансформира. Intel и стартъпи като Habana Labs да вземем за пример работят върху чипове, които биха могли да оказват помощ на компютрите да се показват по-добре при осъществяването на по-сложни задания и извеждане на заключения. Именно умеенето за извеждане на заключения стои в основата на ученето и способността на хората (и машините) да разсъждават.

Но тези благоприятни условия към този момент остават в бъдещето, а Microsoft към този момент имаше няколко случая, в които изпадна в неловко състояние поради планове, свързани с изкуствен интелект. През 2016 година, компанията изтегли своя Twitter чатбот, наименуван Tay, единствено 24 часа след стартирането му. В рамките на този интервал изкуственият разсъдък заля обществената платформа с расистки и сексистки туитове, употребявайки думи, научени от интернет троловете.

Друг, по-сериозен случай, беше маркиран в скорошно изследване на Джой Буламвини в лабораторията на MIT Media. То открива, че три водещи системи за лицево различаване, основани от Microsoft, IBM и китайската компания Megvii, позволяват ужасяващи неточности, когато би трябвало да разпознават хора с по-тъмен цвят на кожата. Процентът неточности на системата на Microsoft при идентифицирането на дами с по-тъмна кожа е 21%. При другите две този % е 35%.

Microsoft твърди, че тези резултати са взети под внимание и системата им за лицево различаване към този момент е усъвършенствана, като от компанията даже приканиха за контролиране на технологията. Главният изпълнителен шеф Сатя Надела разяснява пред публицисти, че в случай че това не се случи, конкуренцията в бранша ще се трансформира в “състезание към дъното”.

Остава да забележим дали в действителност в скоро време сходна регулация може да бъде въведена на процедура.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР