Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче,

Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче, ...

Microsoft предупреждава за рисковете при инвестициите в изкуствен интелкт.


Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче, компанията иска инвеститорите да са наясно, че опитите с тази технология могат да се объркат, което да навреди като цяло на репутацията ѝ, съобщава Business Insider. Предупреждението се появява в новия доклад за представянето на технологичния гигант през последното тримесечие на 2018 г., като от компанията заявяват: "Въпросите, свързани с използването на изкуствен интелект в нашите предложения, могат да доведат и до някои отрицателни резултати, които да нанесат вреда на репутацията ни”.

"Алгоритмите за изкуствения инелект могат да се окажат грешни. Масивите от данни - недостатъчни или да съдържащи пристрастна информация. Някои противоречиви практики при работата с данни пък могат да забавят навлизането на решенията, базирани на изкуствен интелект”, обясняват още от технологичния гигант.И компанията не греши.

Въпреки големите обещания, които дават технологични компании като Microsoft относно безграничните възможности на изкуствения интелект, истината е, че към днешна дата технологията все още далеч не е толкова умна.

Днес изкуственият интелект е базиран най-вече на машинно обучение, при което компютърът има ограничена възможност да прави заключения от ограничени бази данни. За да “разбере” нещо, той трябва да мине през огромно количество примери, а ако първоначалният набор от данни е непълен или съдържа предубедена информация, то резултатът също би бил отрицателен.

Това, разбира се, се променя. Intel и стартъпи като Habana Labs например работят върху чипове, които биха могли да помогнат на компютрите да се представят по-добре при изпълнението на по-сложни задачи и извеждане на изводи. Именно умението за извеждане на изводи стои в основата на ученето и способността на хората (и машините) да разсъждават.

Но тези възможности засега остават в бъдещето, а Microsoft вече имаше няколко случая, в които изпадна в неудобно положение заради проекти, свързани с изкуствен интелект. През 2016 г., компанията изтегли своя Twitter чатбот, наречен Tay, само 24 часа след пускането му. В рамките на този период изкуственият интелект заля социалната платформа с расистки и сексистки туитове, използвайки думи, научени от интернет троловете.

Друг, по-сериозен случай, беше отбелязан в скорошно проучване на Джой Буламвини в лабораторията на MIT Media. То установява, че три водещи системи за лицево разпознаване, създадени от Microsoft, IBM и китайската компания Megvii, допускат ужасяващи грешки, когато трябва да идентифицират хора с по-тъмен цвят на кожата. Процентът грешки на системата на Microsoft при идентифицирането на жени с по-тъмна кожа е 21%. При другите две този процент е 35%.

Microsoft твърди, че тези резултати са взети под внимание и системата им за лицево разпознаване вече е подобрена, като от компанията дори призоваха за регулиране на технологията. Главният изпълнителен директор Сатя Надела коментира пред журналисти, че ако това не се случи, конкуренцията в сектора ще се превърне в “състезание към дъното”.

Остава да видим дали наистина в скоро време подобна регулация може да бъде въведена на практика. 

Източник: computerworld.bg