Методически указания за вписване в регистъра на деца, които могат

...
Методически указания за вписване в регистъра на деца, които могат
Коментари Харесай

Как може да се осинови дете?

Методически инструкции за регистриране в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при изискванията на цялостно осиновяване, утвърди доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Насоките са одобрени и от Румяна Петкова, изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Те са направени, откакто са идентифицирани компликации и провокации, които срещат работещите при ръководство на случаите с деца в риск. В работната група, под управлението на Държавната организация за протекция на детето, влизат представители на Министерство на правораздаването, Министерство на труда и обществената политика, АСП,  и на упълномощени организации за посредничество при международно осиновяване.

Вписването на дете в този указател се предхожда от продължителна обществена работа по използване на ограничения за реинтеграция на детето в биологичното му семейство. Затова един от акцентите в методическото напътствие е тенденция за справяне с компликациите в този развой, тъй че да се подсигуряват ползите на детето.

Често вписването на дете в регистъра на осиновяване е възпрепятствано от съществуване на голям брой молби от родителите за връщане на детето в фамилията, само че по едно и също време с това изрично несъблюдение на поети от тях задължения за смяна на събитията, довели до извеждане на детето от фамилията. Целта на методическо напътствие е да има работещи правила, и обща рамка за поддръжка на експертите, които ръководят случаите на деца в риск. Отсъствието на ясни и недвусмислени насоки за разрешаване на тези проблеми постоянно води до институционализиране на грижата за децата.

Правото на детето да има мнение и да го показва по време на целия осиновителен развой е различен акцент в одобреното методическо напътствие. В документа ясно е написано, че на възгледите на детето се обръща дължимото внимание, съответстващо на възрастта и зрелостта му. Изследването на мнението и настройките на детето се преглежда в директна връзка с установяване на най-хубавия негов интерес, което, според Закона за протекция на детето, представлява преценка на желанията и възприятията на детето, физическите, душевен и прочувствени потребности, възраст, пол, минало и други характерности, заплахата или щета, която му е породена или има възможност от такава, способността на родителите да се грижат за него и последствията, които ще настъпят за детето при смяна на събитията.

Основен акцент в сегашния документ са разпоредбите за регистриране в регистъра на дете, което има прекъснато осиновяване. Създаден е явен правилник за последващите дейности, които обществените служащи следва да подхващат за отбрана на най-хубавия интерес на разсиновеното дете.

„ Държавната организация за протекция на детето от време на време събира информация от всички окръжни съдилища в страната и от Софийски градски съд за позволените разсиновявания на деца. За 2021 г. те са 21 на брой. В тази връзка екипът на ДАЗД ще постави повече старания, с цел да се минимизира този развой, който оставя извънредно тежък отпечатък върху детето “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Информацията, с която ДАЗД разполага ще послужи за анализ на процесите, свързани с осиновяванията и разсиновяванията на деца, с оглед обмисляне на щадящи политики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР