Методът е иновативен вид имунен инженеринг, 4-а генарция лечение в

...
Методът е иновативен вид имунен инженеринг, 4-а генарция лечение в
Коментари Харесай

С живо лекарство опитват да спасят детето с левкемия, транспортирано със “Спартан”

Методът е новаторски тип имунен инженеринг, 4-а генарция лекуване в онкологията след хирургията, химиотерапията, лъчетерапията. От пациент №1 в клинично изследване Емили Уайтхед до случая на българското дете са минали едвам 10 години
Най-новият способ за лекуване в онкологията ще бъде прибавен на българското дете, което беше превозено с военния аероплан “Спартан ” до клиника в Любляна. Изключително комплицираната новаторска терапия е известна като живо лекарство. В битката с рака се хвърлят лични имунни кафези, които са премоделирани в хода на лекуването с молекули, наречени химерни антигенни рецептори. Това ги прави по-способни да разпознават и унищожават раковите кафези.

Методът се ползва, когато са изчерпани опциите за лекуване с по-масовите похвати. Нарича се CAR-Т клетъчната терапия (chimeric antigen receptor, CAR, химерни антигенни рецептори). По създание е нова форма на имунотерапия, която употребява особено изменени Т-лимфоцити за по-точно ориентиране към раковите кафези.

Имунната система се състои от характерни кафези и органи, които защищават тялото от инфекции и рак. Важен детайл от системата са Т-лимфоцитите, които преследват и унищожават анормалните кафези, в това число ракови. Понякога обаче туморните кафези намират способи да избегнат имунната система и клетките би трябвало да бъде “преквалифицирани ” да ги разпознават и нападат. В ролята влиза CAR Т-клетъчната терапия - новаторски метод за програмиране на имунната система.

11-годишното момче е с остра лимфобластна левкемия - най-често срещаното онкозаболяване при децата. Във възрастта до 15 година разпространяването на заболяването е 1 на 2000.

Момчето е от 2 година пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ ”.

“Заболяването се развиваше много неподходящо. В хода на лекуването се получи така наречен доста ранен рецидив, което е съображение за преосмисляне на цялостната ни тактика. Това са случаите с най-голям риск да се възвърне болестта. Ние подходихме с всичко, което разрешават опциите ни, в това число най-модерната имунотерапия, с която постигнахме непълен надзор над заболяването. Успоредно с това започнахме подготовка за костномозъчна трансплантация с донор от интернационалния указател. Самото естество на болестта не разреши контрола, който бяхме постигнали, да се задържи задоволително дълго, с цел да продължим на идващ стадий ”, описа проф. доктор Добрин Константинов, шеф на клиниката и един от най-опитните български онкохематолози.

При остра лимфобластна левкемия множеството от децата се повлияват от общоприетата химиотерапия, лъчелечение или трансплантация на стволови кафези, които да стартират да създават пълноценна кръв. Но в някои случаи лекуването не съумява да надвие рака или триумфът е краткотраен и заболяването се връща. Когато това се случи, възможностите за оцеляване падат до 1 на 10.

Много скъпа даже за опциите на медицината в най-богатите страни “живата ” терапия наподобява като чудото, което може да обърне хода. Световен знак на тази вяра е американското момиче Емили Уайтхед - първото дете, лекувано с метода в Детската болница във Филаделфия през 2012 година На 10 май 2023-а тя ще чества 11-и “рожден ден ” от втория си живот. Днес тестванията не откриват ракови кафези, а основаната от фамилията фондация с името на детето набира средства за разпространение на знанията за заболяването и за изследвания върху рака.

“Емили е жива с помощта на научните проучвания. Признателни сме и щастливи за всеки ден, който прекарваме с нея. Получихме толкоз доста и се надяваме да върнем доста повече в подмяна. С ваша помощ ние способстваме за напредъка в раковите изследвания ”, описват на уеб страницата на фондацията родителите. Освен при левкемия терапията евентуално е използвана и при лимфоми, чака се триумф и при други типове рак. Методът се счита за огромния пробив в онкологията и в частност в онкохематологията при резистентни форми на болестта, без значение че при множеството пациенти е придружена от краткотрайни, само че евентуално съдбовни затруднения. Освен в болничното заведение, в която е лекувана Емили, лечението са почнали да ползват и други клиники в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Норвегия, Белгия, Израел, Словения и други

Лечението не е хапче или течност, която би трябвало да се приема постоянно, учените го назовават могъщо оръжие в самия човек, което с еднократна, само че сложна биоинженерна процедура научава имунната система да се лекува сама. В идеалния случай - за цялостен живот.

В Съединени американски щати са утвърдени 6 CAR-Т клетъчни лечения, в Европа - две. 

Лечението продължава към 16 седмици. От кръвта на пациента се извличат бели кръвни кафези, с цел да се препрограмират по този начин, че да “виждат ” криещите се ракови кафези и да ги нападат в уязвимото им място. “Прехванатите ” милиони лимфоцити се преформатират генетично да откриват “невидимите ” ракови кафези и да нападат характерен протеин върху повърхността им. Променените Т-лимфоцити, наречени химерни антиген-рецепторни кафези, по-късно се вливат назад във вените на пациента. Ако всичко върви добре, те се развъждат и стартират да унищожават рака. И защото премоделираните лимфоцити са взети от тялото на пациента, няма потребност от медикаменти срещу отменяне, които са нужни след класическа трансплантация.

Но когато Т-лимфоцитите стартират залпово да нападат туморните кафези, вкупом се освобождава огромно количество цитокини - станали доста известни около Коронавирус сигнални молекули с значима роля в връзката сред клетките.

Поражда се цитокинно цунами, което води до сериозно повишаване на температурата и фрапантно намаление на кръвното налягане. Това е най-драматичният миг. Но лечението, споделят онколозите, уголемява “до хоризонта ” лекуването на рака.

Емили Уайтхед е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия през май 2010 година, когато е единствено 5-годишна. Това е възрастта, в която съгласно статистиките болестта бележи първия си пик, вторият е към 20 година Децата със ориста на Емили имат 85-90% късмет да бъдат излекувани със основаните през последните 30 година лечения. Обаче при Емили се получава рецидив, а лечението към този момент не ѝ работи. Лекарите възнамеряват последната опция – трансплантация на костен мозък, която чисто медицински съставлява вливане на здрави кръвотворни кафези. Няколко седмици преди плануванаъа намеса заболяването придобива толкоз нападателна форма, че трансплантацията става немислима. Лекарите споделят, че нищо повече не може да се направи. Родителите Том и Кари схващат за в действителност последната опция, която дава някаква вяра за детето им - ново революционно лекуване, наречено Т-клетъчна терапия, върху която по това време опитва Детската болница във Филаделфия. През април 2012 година Емили е включена в клинично изпитване и става първото дете в света с имунна система, подготвена да се бори с рака по новия метод.

Първоначалната реакция на лекуването е трагична, детето е цялото в отоци, поддържа температура над 40 градуса и изпада в кома за 14 дни. Лекарите приготвят фамилията за най-страшното - дават под 1 на 1000 късмет Емили да оцелее от цитокинното цунами и огромното количество възпалителни белтъци в кръвта, което може да докара до органна непълнота вследствие на хилядократно увеличение на един от цитокините - интерлевкин-6. Но водещият откривател дава концепция да се приложи лекарство, което може да намали интерлевкина - щерка му го взема за ревматоиден артрит. То в никакъв случай не е употребявано за рецесия като на Емили, само че при положението ѝ няма какво да се губи. Ходът се оказва талантлив. Още на 12-ия час Емили стартира да се възвръща. Впоследствие се натрупа още опит за преодоляване на сериозните моменти. Онколозите считат, че познаването на вероятните затруднения и методите те да се управляват значително понижават риска от неприятен процес.

Към момента резултатите от CAR-Т клетъчни лечения са обнадеждаващи - независимо или в композиция с следваща трансплантация като втора стъпка в лекуването.

Все още не може да се даде задоволително дълготрайна прогноза - първите пациенти са лекувани едвам преди 10 години в клинични изследвания, по тази причина и американската, и европейската организация по медикаментите предлагат пациентите, които са третирани с метода, да бъдат следени в продължение на най-малко 15 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР