Метеоролозите от Българската академия на науките прогнозират, че идващата зима

...
Метеоролозите от Българската академия на науките прогнозират, че идващата зима
Коментари Харесай

БАН: Идва най-студената зима от 100 години насам

Метеоролозите от Българската академия на науките предвиждат, че идващата зима ще е най-снежната и най-студената от 100 години насам. Страховитата прогноза е направена след обстоен разбор на данни.

Според водещите метеоролози на Българска академия на науките голяма снежна завивка ще покрие страната ни още през декември, като снегът ще се задържи доникъде на февруари.

Пощадени ще бъдат само черноморските региони, където снеговалежът няма да бъде толкоз мощен. Снеговалежът ще бъде най-интензивен към новогодишните празници, когато се окачват двуметрови преспи да засипят страната ни.

Стабилната снежна завивка, която ще падне към Нова година, ще се задържи до края на януари, а падналият сняг ще се стопи изцяло едвам в средата на февруари.

За идната зима метеоролозите чакат и рекордно ниски минусови температури. Най-студено ще бъде през януари, когато термометрите тук-там ще демонстрират минус 40 градуса по Целзий.

 Зима

До момента най-ниската записана температура в България е минус 38.3 градуса. Тя е измерена в град Трън през 1947 година.

Най-ниските температури в страната ни не са измервани в планините, а в котловинните полета, където се основават условия за термични инверсии и за внезапни захлаждания.

Подобни феномени са следени освен в Трънската, само че и в редица други котловини в България - Севлиевската, Пернишката, Софийската.

Средно статистическите данни за България демонстрират, че най-студено у нас става при започване на януари. Януари е разгласен и за най-студения зимен месец.

Последната внезапно студена зима в страната ни беше през 2012 година, като температурен връх тогава сложи град Кнежа с измерените минус 22.6 градуса по Целзий.

През 2012 година в 15 града в страната беше подложен минусов температурен връх. Тогава река Дунав при Силистра и Свищов съвсем замръзна.

Една от най-лютите и сурови зими в страната ни е била през 1954 година, когато даже Черно море е замръзнало. През тази година Дунав е бил в лед за цели два месеца.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР