Метеоритни потоци, лунни и слънчеви затъмнения, както и не толкова

...
Метеоритни потоци, лунни и слънчеви затъмнения, както и не толкова
Коментари Харесай

Чакаме зелена комета, която ще премине край Земята

Метеоритни потоци, лунни и слънчеви затъмнения, както и не толкоз забавните пълнолуния - 2023 година е богата на астрономически събития. Но едно от тях, което ще следим напълно скоро, бие всички останали в Земята... фигуративно казано.

Една комета ще премине на 1 февруари край нашата планета - комета, която извърша обиколката си към Слънцето един път на 50 хиляди години. Това значи, че последно е била забележима по време на горния палеолит, когато хората занапред са се разпростирали из Азия и Европа.

Кометата е C/2022 E3 (ZTF) и, както подсказва името й, е открита едвам предходната година от учените в Zwicky Transient Facility - обсерватория в Калифорния. Първоначално е считана за метеорит.

Кометата, която някои назовават Зелената комета поради цвета на опашката й, ще премине на към 42 милиона километра от Земята, което значи, че е изцяло безвредна. " Кометите са известни с непредвидимостта си, само че в случай че тази продължи с яркостта, която следим в този момент, ще можем елементарно да я следим ", разясняват в.

Пак там ни оповестяват, че можем още от през днешния ден можем да забележим C/2022 E3 (ZTF) в безоблачно небе благодарение на любителски телескоп - единствено би трябвало да потърсим мистериозно зелено зарево.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР