Метановите хидрати в Черно море са на път да се

...
Метановите хидрати в Черно море са на път да се
Коментари Харесай

Солеността на Черно море може да освободи огромно количество метан в атмосферата

Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират заради увеличението на солеността на този водоем, който в миналото e бил сладководно езеро, а това може да провокира подводни свличания, сочат резултатите от проучване, представени от " Франс прес”.

Метановите хидрати, които имат външния тип и плътността на леда, се съдържат в морските седименти и ги спояват.

" Ако не са постоянни, седиментът може да се разпадне и това да стане причина за подводно срутване. Под въздействието на солта тези хидрати се разграждат и освобождават метан във водата, а след това и в атмосферата ", съобщи Стефан Кер от Френския институт за морски проучвания.

Ученият напомни, че метанът е газ с парников резултат, който надвишава 25 пъти този на въглеродния диоксид. Район с повърхност 2800 кв. км може да бъде повлиян от този феномен през идващите 5000 години. Става въпрос за размер от газ, достигащ 200 милиарда куб. м и равняващ се на 5-годишното ползване на природен газ от страна като Франция.

Явлението е особено за Черно море поради измененията в солеността на водата му през хилядолетията. " Преди 9000 години Черно море e било сладководно езеро, само че концентрацията на солта във водата му се e нараснала след " свързването " му със Средиземно море и от 2000 години това въздейства върху състава на седиментите ", разясни Кер.

Досега е следена само д
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР