Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите отрасли в българската

...
Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите отрасли в българската
Коментари Харесай

Експерт: Металургията изпревари енергетиката и произвежда по-голям брутен вътрешен продукт

Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите браншове в българската стопанска система. АЕЦ " Козлодуй ", новите енергийни мощности, създават по-малък вътрешен артикул, в сравнение с металургията на страната. Това съобщи Антон Петров - ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ). По думите му сега българската стопанска система върви добре, има постоянна основа и капацитет за развиване.

Конкурентоспособността на металургията и стабилизирането на редица други браншове дава опция да поддържаме 3,5 % годишен растеж на брутния вътрешен артикул на страната , сподели Петров. Той предвижда сходен стопански растеж и през 2020 година, и 2021 година, в случай че изискванията се запазят.

По звук стоманена продукция на глава от популацията сме под междинното ниво за Европа, уточни Петров. По думите му разликата от 200 кг/човек у нас до 1200 кг/човек в Южна Корея идва от огромните планове. Всеки инфраструктурен план е добре пристигнал и е извънредно значим за металургията, акцентира експертът.

Той увери, че при вероятно строителство на АЕЦ " Белене " потреблението на стоманени артикули на глава от популацията у нас ще порасне двойно. Други значими обекти за металургичните предприятия са Кресненското дефиле, тунелът под Шипка, автомагистралата Бургас - Варна, метрото в София. В тунели, мостове, автомагистрали, железопътни планове се влага доста метал - от бетонното желязо до градивни стомани, добави специалистът.

Петров дефинира като огромен шанс развиването на медодобивната индустрия в страната ни и увеличението на потенциала за произвеждане на катодна мед. Който има такова произвеждане, има съществено бъдеще в своята промишленост и стопанска система, акцентира той. Петров добави, че в миг, в който Съединени американски щати постанова 10 % мито върху другия стратегически метал в света - алуминия, у нас се прави инвестиция, надхвърляща 40 млн. евро. Тя е за валцово произвеждане на алуминий - извънредно тежка и комплицирана технология за артикули с висока принадена стойност, уточни специалистът.-->

В момента стоманата желае съответно и особено внимание, както вършат всички страни по света, дефинира ръководителят на БАМИ. Той счита, че комерсиалната война на Тръмп против стоманата не е инцидентна. Европейски Съюз реагира бързо и за къс интервал вкара квоти за импорт на стомана, което е казус , сподели експертът.

В България при незадоволителна сертификация и надзор влизат стоманени артикули от Турция, Молдова, Украйна, сигнализира Петров. По думите му същите не се популяризират толкоз елементарно в Европа, тъй като там има в допълнение решето за узаконяване на продукцията и нейното качество. В България заради незатворени към момента порти на надзор, сме насочени ценово, а при метала един ден това се заплаща, предизвести експертът. Той напомни, че желязото е градивен детайл и взаимни отстъпки с качеството му не трябва да се вършат.

България има най-високата цена на електрическа сила за промишлеността в Европейски Съюз, с изключение на Англия, сподели Петров. Според него 30-40-процентовата тежест на електрическата сила в готовата продукция е осезателна спирачка за развиване на металургичния бранш.

Като сериозен, само че не нерешим и не дотолкоз неизпълним дефинира кадровия проблем ръководителят на УС на БАМИ. Той е оптимист, че сега се върви към улеснение на процедурите за импорт на работна ръка. Радостно е, че се дават повече пари за обучение и просвета, тъй като извънредно значимо е да имаме квалифицирани и добре подготвени фрагменти, акцентира специалистът. Според него промишлеността е извървяла дълъг път, с цел да стане привлекателна, предлагайки сигурност, вероятности и положително възнаграждение. Петров е оптимист, че последователно нещата си идват на мястото и полека-лека българи от чужбина ще стартират да се прибират.

Председателят на УС на БАМИ е уверен, че металурзите имат съображение да посрещат професионалния си празник с доста високо самочувствие. " И през тази година, и предходната, и през всички години на рецесията имаше много смели вложители, които продължиха да влагат парите си в металургичния бранш.Тези вложения са горделивост, наслада и вероятност и за бранша, и за България ", съобщи Антон Петров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР