Местният съд блокира инвестиция за над 1 млн. евро на

...
Местният съд блокира инвестиция за над 1 млн. евро на
Коментари Харесай

Скопие мачка наши фирми

Местният съд блокира инвестиция за над 1 млн. евро на " Полиграфснаб " АД
Докато текат инфарктните договаряния за история и обучение сред София и Скопие, Северна Македония взе да мачка българския бизнес. Пречи на фирмите да работят, безпричинно ги отстранява от държавни търгове за поръчки.
Инвестиция за над 1 милион евро па " Полиграфснаб " АД бе блокирана от Скопския съд. Чрез своето локалното сдружение Полиграфснаб ДООЕЛ водачът в пазара на хартия, картони и полиграфически услуги у нас купи част от сградния фонд на печатница Графически център в Скопие - някогашната база на ВАЦ. Но и до през днешния ден не може да разполага със собствеността си, тъй като вътре необезпокоявано се разполагат машини и уреди от някогашната печатницата на ВАЦ, които сега са благосъстоятелност на Стопанска банка Македония и местното  сдружение в неплатежоспособност Графически Център ДООЛ. Съдът отхвърли настояването на компанията да бъдат блокирани и отстранени.

ВИЖ ОЩЕ: Българската позиция за Македония подготвена

В същото време в парцела на Полиграфснаб ДООЕЛ има нелегално издигната постройка, в която е инсталирана машина, благосъстоятелност на банкрутиралата локална компания и всички опити за отстраняването й също удрят на камък, макар че настояването за това е от дълго време изпратено. Държавата посредством собствен злепоставен локален закон за неплатежоспособност закриля македонските сдружения в неплатежоспособност за сметка на задграничните, едностранно им узаконява противозаконни постройки, без значение че притежателят на земята е непознато лице, което отхвърля да даде единодушие за узаконяването му. Щета е нанесена освен на българската компания, само че и на българската организация за експортно обезпечаване БАЕЗ. Продажбите на машините съзнателно се протакат, като отпред на съвета на кредиторите застават локални играчи и заинтригувани лица, с цел да попречват навлизането на чуждесттранния капитал. Действията и умишленното отсрочване на синдиците се закрилят от съда, а задграничните компании натрупат вреди.
Не можем да работим, натрупат ни се загуби, а инвестицията ни е за над 1 милион евро, съобщи за " Стандарт " д.и.н. Цанко Комаров, ръководител на Съвета на шефовете на " Полиграфснаб " АД. Не можем сами да ги демонтираме, тъй като по локалния закон ни плашат, че ще ни се търси наказателна отговорност, добави той. Щетите са потвърдени с оценки от лицензирани оценители на самия съд.  Протакането продължава от началото на годината.
За целенасочените дейности против българския бизнес приказва и фактът, че редом с това Комисията за Открити търгове в Македония отстрани безпричинно българската печатница Лито Балкан АД от конкуренцията за щемпел на издания, книги, тетрадки и други принадлежности на стойност за над 10 млн евро за локалните учебни заведения без да бъде известена за това. Търгът бе разгласен от македонското Министерство на образованието. От протокола на комисията се вижда, че най-изгодната подадена оферта е на Лито Балкан АД, само че компанията нито е поканена да взе участие по-нататък в процедурата, нито пък е известена, че търгът е траял без нея. С това целеустремено се толерират локалните участници като се прави всичко допустимо задграничните да бъдат авансово отстранени. В момента компанията готви тъжба в локалния съд.
Всичко това е характерен образец за безотговорно, безпричинно и предумишлено деяние за отстраняването на български компании в локалните търгове и държавни поръчки в Северна Македония, разяснява господин Комаров. Той моли българската страна да прояви инициатива  и изпрати съответните ноти до държавното управление в Скопие за пускане на процедура по следствие по сигнал за отвод по основателно искане за възбрани на активи, за нанесени вреди и неоснователно премахване на български компании от търговете на северномакедонския пазар.
Една от задачите на Полиграфснаб ДООЕЛ бе щемпел на македонски и български книги и вестници в Македония. Докато компанията не влезе дейно в собствеността си обаче това остава задача невъзможна, макар че комшиите ни демонстрират голям интерес и към родната преса, и към българската литература.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР