Местният парламент на Смолян прие бюджет на стойност почти 54,4

...
Местният парламент на Смолян прие бюджет на стойност почти 54,4
Коментари Харесай

Приеха най-големия бюджет в историята на община Смолян

Местният парламент на Смолян одобри бюджет на стойност съвсем 54,4 млн. лв. - най-големият бюджет в историята на общината. Държавно делегираните действия са на стойност 26,2 млн. лв., а локалните – 28,1 млн. лв.. Дискусията преди приемането му продължи над три часа, като най-ожесточен беше разногласието сред двамата финансисти от ръководещите и опозицията.
Според кмета на Смолян Николай Мелемов планът на бюджета за 2020 година е уравновесен на основата на направен разбор на приходите и план на разноските според целите за ръководство на обществените финанси.
" Бюджетът дава отговор на всички условията на Конституцията и законите на Република България. Той обезпечава средства за всички сфери на нашия живот – обучение, опазване на здравето, обществени действия, спорт и така нататък В последните години, откогато аз съм общински консултант - от 2007 година насам, това е най-големият бюджет, с 6 млн. лв. повече от предходната година. Най-големият дял в него е на образованието - 16 млн. лв., предходната година беше 14 млн. лв. ", разясни Стоян Иванов (ГЕРБ).

Той уточни, че през тази година нарастване на общинския дълг няма да има. " Ще бъдат платени 832 000 лв. главница и 365 000 лв. рента по капиталовия заем, наследен ни от сътрудниците от " Визия за България ". Важно е да се знае с какви отговорности влизаме в 2020 година ", сподели Иванов. И посочи, че остатъкът от капиталовия заем, който община Смолян ще заплаща до 2028 година, е 7,5 млн. лв.. Има един безлихвен заем от ПУДООС на стойност 1,1 млн. лв.,  заем от фонд ФЛАГ на стойност 164 000 лв. и безлихвен заем към Министерството на финансите от 2 925 000 лв., като тази година от него ще бъде погасен един милион лв.. 
" За мен това е бюджет на нормализирана бедност, без никакви ясни цели и без никаква поръчка за развиване на общината, тъй като приходите в този формат, в който ги виждаме към този момент 8 години, няма по какъв начин да се състоят ", съобщи Виолета Бояджиева (БСП).
По думите ѝ, проектобюджетът е нереалистичен, а неприятното не е в това, че има общински дълг, тъй като всички имат общински дълг, а това, че няма икономическо развиване в общината.

" Лошото е, че общината всеки ден се свива и не можем да чакаме никакво развиване. Хората напущат тази община, тъй че нашите доходи отсега нататък единствено ще понижават. И с цел да имаме някаква дребна светлина аз като човек от градивната съпротива ви поучавам да се ангажирате с един сериозен и логичен спор в НСОРБ за така наречен финансова децентрализация. Трябва да се разисква съществено въпросът за това част от налозите, които се заплащат от популацията, да бъдат преотстъпени на общината. 2% са задоволителни, с цел да трансформират картината ", счита Бояджиева.
" Миграцията е поради вас, поради капиталовия заем, който оставихте, поради контракта с " Титан " – услуга за сметосъбиране, която трябваше да коства 1 милион лв., а в този момент коства 5 милиона лв., тъй като я вързахте с минималната работна заплата. Вие оставихте това завещание с големи кухи доходи. През 2011 година оставихте 24 млн. лв. отговорности. Как ще говорите вие за стабилизация и разпад?! ", отвърна Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР