Местният парламент гласува изменение и допълнение на Наредбата за определяне

...
Местният парламент гласува изменение и допълнение на Наредбата за определяне
Коментари Харесай

3% данък при придобиване на имущество по възмезден начин, решиха варненските съветници

Местният парламент гласоподава изменение и допълнение на Наредбата за установяване размера на локалните налози на територията на община Варна. С измененията от следващата година данъкът при придобиване на имущество по възмезден метод се усилва от 2,6% на 3%.

Кметът Иван Портних, по чието предложение се подвига налогът, съобщи, че този налог не визира всички, а единствено една част от данъкоплатците. „ Както предходния мандат, по този начин и този, не променяме нито един налог, който е на годишна основа и който касае всички наши съграждани. Тези данъци остават непроменени, макар че в огромните градове тече развой на покачване. Внушението, че се подвигат налозите, изрично не е правилно “, посочи кметът от трибуната в зала „ Пленарна “.

Налогът при придобиване на имущество по възмезден метод за последно е променян преди повече от 10 година От този тип локален налог се чакат към 3,7 млн. лв. повече доходи в бюджета. Те ще бъдат вложени в облагородяване на градската среда, запазване и поддържане на зелената система на общината, създаване и ремонт на тротоари и улици в междублоковите пространства.

На днешното съвещание общинските съветници гласоподаваха и близо 775 хиляди лв. за две лечебни заведения в града. Специализираната болница за лекуване на пневмо-фтизиатрични болести ще получи малко над 324 хиляди лв. като целева дотация за погашение на заплати, осигуровки и налози на личния състав за интервала до 30 ноември 2019 година Други близо 450 хиляди лв. ще бъдат предоставени на Очна болница. С тях ще се погасят остарели отговорности на лечебното заведение до датата на вдишване на ръководството от Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “.

Общинският съвет позволи отпущането и на близо 138 000 лева за дофинансиране на маломерни и слети паралелки в шест общински учебни заведения. Учебните заведения, в които има такива паралелки, са ОУ „ Кап. Петко челник “, СУ „ Елин Пелин “, ОУ „ Св. Кл. Охридски “ в с. Константиново, СУ „ П. К. Яворов “, ОУ „ Иван Вазов “ и СУ „ Л. Каравелов “.

Съветниците дадоха също единодушието си Община Варна да съфинансира план за саниране на осем многофамилни жилищни здания в града на стойност над 1,2 млн. лева От локалната хазна ще бъдат отпуснати до 62 хиляди лева, с които ще се покрият разноските за ръководство на плана, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР