Местни избори 2023 забавиха бюджет 2024, но той остава все

...
Местни избори 2023 забавиха бюджет 2024, но той остава все
Коментари Харесай

По-високи данъци, бонус-донос, безплатен обяд - бюджетът вече е в парламента

Местни избори 2023 забавиха бюджет 2024, само че той остава все по този начин неминуем. В понеделник държавното управление организира изключително съвещание, на което одобри пакета от данъчни закони, препоръчани от финансовото министерство, като очевидно Асен Василев не се е отказал от противоречивите текстове, които провокираха брожения в ГЕРБ още с анонсирането им.

Привнесени са и някои нови, които се чака да породят още по-ожесточена полемика в Народното събрание, в това число такива, с които се може да се стигне до повдигане на налози - а това не участва в така наречен управническа стратегия.

По проект данъчните закони влизат на следващия ден в бюджетната комисия в Народно събрание, като няма очакване тя да не се състои поради протест от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, какъвто двете партии реализираха през днешния ден.

Ето какво плануват противоречивите моменти:
Данък постройка и такса боклук
" Размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона. (...) Актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години, както и годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи, са измежду утвърдените промени и допълнения " - четем в прессъобщението на Министерския съвет за измененията в Закона за локалните налози и такси.

Какво се крие зад този замъглен текст, изясни пръв " " в материал със заглавието " Задава се данъчна тесла за парцелите в огромните градове ".

Според тези промени на всеки две години общинските препоръки ще актуализират данъчните оценки на недвижимите парцели с показателя на цените им, който се дефинира от Национален статистически институт. Това неизбежно ще докара до скок на налог здания за старите жилища, даже и общините да не подхващат повдигане на ставките. 

Най-силно ще се усилят данъците на остарялото строителство в столицата и огромните градове, където по данни на Национален статистически институт за последните 10 години парцелите са поскъпнали с 50%. В централните градски елементи и някои квартали с добра инфраструктура и огромно търсене, повишаването е още по-голямо.

Ще докара и до увеличение на такса боклук, която все по този начин незаслужено се дефинира съгласно оценката на парцела, а не съгласно количеството генериран от семейството отпадък, като към този момент над десетилетие страната дава обещание и все не може да се оправи с този проблем.

Днес на среща с парламентарната си група, излъчена онлайн, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов остро разкритикува предложенията, припомняйки обещанието на кабинета да няма повдигане на налози.
Ах, тези ресторантьори
Василев въпреки всичко отстъпи във връзка с Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл. Първоначално бе неотстъпчив, че въведената поради COVID-19 мярка за понижаване на ставката за сектора от 20 (както е за всички) на 9 на 100, към този момент е време да отпадне, Заради мощния отпор на ГЕРБ обаче още преди локалните избори в последния вид на данъчния пакет ниското Данък добавена стойност остава. Но с доста " само че ".

" Като мярка за изсветляване на " сивата " стопанска система е препоръчана опция получателят по доставка да не заплаща цената й, когато доставчикът не издаде касова записка ", четем.

Това е противоречивата корекция, съгласно която няма да плащаме, в случай че не получим касов бон, добила известност като " безвъзмезден обяд ". Заведенията остро реагираха против нея, като споделиха, че всеки може да реши да излъже, че не е получил касова записка, да стане и да си тръгне без да заплати.

В резултат от договаряния с представителните организации от ресторантьорския отрасъл, въпреки всичко в Закона за ограничение на заплащанията в брой се предлага въвеждане на условие работодателите от този бранш, които оферират услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на служащите и чиновниците си наложително по банков път. 

Също по този начин, в Закона за туризма за същия кръг лица са регламентирани условия да обезпечават наложително опция клиентите на техните заведения да правят заплащания и посредством ПОС терминал. Тоест, ще има ПОС терминали във всички по-реномирани заведения, а единствено най-малките ще бъдат освободени. В огромните наложително ще се заплащат заплатите по банков път.

Василев предлага още да има минимални ставки за личен състав, които са по-високи от минималната работна заплата за най-нископлатените длъжности, което цели да изсветли трудовите приходи. 

Предвижда и друга смяна за заведенията, обявена авансово от Василев: " Всички, които са под 100 000 лв. (оборот), минават на патентен налог. Техните доходи от налог облага ще минават към общините, които по този начин или другояче управляват и брой маси, и всичко останало. По този метод общините ще имат един спомагателен източник на доход. "
Бонус-донос
Финансовият министър обаче не се е отказал от една от най-спорните си ремонти, наречена присмехулно от критиците й " бонус-донос ".

В измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се предлага въвеждането на финансов тласък за лицата, които подадат информация, съдържаща съответни обстоятелства и условия, които не са били известни на органите по приходите и водят до определяне и събиране на спомагателни отговорности за налози, наложителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, по отношение на укрити и/или недекларирани облагаеми покупко-продажби, приходи, облаги и имущества.

Предлага се размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на 100 от спомагателните доходи за бюджета, събрани заради разкритията. Предвижда се низък предел на сумата, събрана в резултат на подадената информация, като изискване за деяние на режима по погашение на възнаграждението. Този предел е 100 000 лева

По този метод ще се предотврати подаването на информация за решение на междуличностни несъгласия или конкурентни търговски спорове, считат от МФ. Последното е в отговор на рецензиите, че поради поправката ще се нароят професионални " докладвачи ", както и че тя ще се употребява за почистване на сметки сред спорещи лица.

С цел повишение на прозрачността на разплащанията и ограничение на бранша на сивата икономика, в Закона за ограничение на заплащанията в брой пък е заложено понижаване на прага на сумите, възможни за осъществяване на разплащания в брой от 10 000 на 5000 лева. 

Финансовият министър не се е отказал и от различен противоречив миг - приравняването на гражданските контракти на трудовите.

Въпреки митингите, не се е отказал и от облагането с патентен налог и на събирачите на гъби и билки.

Не се е отказал и от облагането на огромните корпорации, условие по евродиректива, с което обаче България избързва. Предвижда се за многонационалните групи от предприятия и огромните национални групи в Европейския съюз, чиито облаги са обложени за съответния данъчен интервал с корпоративен данък под 15 на 100, да се вкара облагане с спомагателен налог или народен спомагателен налог до постигане на ефикасна данъчна ставка от 15 на 100.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР