Местната власт в Полша е подтискана от централното правителсво, а

...
Местната власт в Полша е подтискана от централното правителсво, а
Коментари Харесай

Плановете на ЕС да обвърже финансирането с върховенството на закона в Полша са погрешни

Местната власт в Полша е подтискана от централното правителсво, а в случай че се понижат европейските помощи, зависимостта им от ръководещата партия ще е още по-голяма, твърди кметът на град Слупск Робърт Биедрон.

Още по тематиката
Европейски Съюз ще финансира газопровод, свързващ Дания и Полша с Норвегия

Проектът е обсъждан като основен за диверсифицирането на европейския пазар
23 юли 2018
Председателят на полския Върховен съд се опълчи на ръководещите

Малгожата Герсдорф отхвърля да извърши закон, който счита за противоконституционен
4 юли 2018
Европейски Съюз стартира процедура против Полша поради измененията в закона за Върховния съд
2 юли 2018
Колко ще бъде ударена Източна Европа с бъдещия бюджет на Европейски Съюз

Европейската комисия предлага кохезионният фонд да се ореже с 35%, а директните заплащания в земеделието - с над 11%.
11 май 2018
Евробюджетът - приказва се за пари, само че става дума за политика

Европейската комисия желае да преструктурира съществено финансирането на 27-те.
4 май 2018
Фондовете за Източна Европа не са застрашени, съобщи немският еврокомисар

Европейска комисия ще предложи нов боен фонд и четворно нарастване на Фронтекс и чака комерсиална война със Съединени американски щати, сподели Гюнтер Йотингер
27 апр 2018
Европарите за Източна Европа няма да понижават за сметка на Южна
27 апр 2018 Местната власт в Полша е под двойна блокада. Тя е застрашена освен от ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), само че и от рестриктивните мерки на еврофондовете като мярка на Европейски Съюз за битка с популистите, потъпкващи върховенството на закона в страната, написа в разбор за Politico Робърт Биедрон, кмет на град Слупск в Северна Полша и член на Конгреса на локалните и районни управляващи към Съвета на Европа.

Популистката опасност ПиС

Управляващата националистическа партия идва на власт през 2015 година и от този момент се пробва да понижи силата на локалната власт и да ограничи бюджетите им, твърди Биедрон. Въпреки сериозната рецензия, отправяна от медиите и гражданското общество, едно от последните законови оферти гласи, че държавното управление ще управлява финансите на локалната администрация, а самостоятелни претенденти няма да могат да вземат участие на районни избори. През май заплатите на ръководещите на локално равнище бяха понижени, откакто избухна скандал по какъв начин някои министри са раздали десетки хиляди евро като бонуси.

Заплахата от Брюксел

Биедрон обаче счита, че има една още по-голяма заплаха за демократичните полезности в страната, които по този начин или другояче се потъпкват от ПиС. Той изяснява по какъв начин локалната власт е " най-силен и може би финален страж на демократичните възгледи и върховенството на закона в страната ", а препоръчаният понижен бюджет от Европейската комисия (ЕК) съществено ще заплаши оцеляването на демокрацията в Полша.

Поляците са измежду най-подкрепящите Европейски Съюз макар антиевропейската политика на ПиС, а Биедрон твърди, че е в полза на Европейски Съюз тази наклонност да се резервира. Съществува обаче риск за спад в проевропейските гласоподаватели, в случай че финансовата помощ за страни, където господство на закона се потъпква, се понижи. Още по-опасен е резултатът за локалните ръководещи, които ще са принудени да търсят финансова помощ от държавното управление и ще се окажат в ръцете на ПиС.

" ПиС нарушават фундаментални европейски полезности, а отговорът на Европейски Съюз би трябвало да е явен и ефикасен ", написа Биедрон. Той обаче предизвестява, че политиката на Европейски Съюз би трябвало и да е със обществено значение, с цел да се цели към прекрачващите закона, а не към локалните цивилен общества в по-малко развитите страни.

Орязването на бюджета не е решение

През пролетта Европейска комисия предложи орязване на бюджета, което ще засегне най-вече Източна и Централна Европа. Новият бюджет би трябвало да компенсира вноските на Англия, които ще приключат след Brexit. Сред главните точки е стесняване на Кохезионния фонд, инструмента за подкрепяне на най-бедните членки. Полша оглавява класацията по най-вече употребена финансова помощ по линията на кохезионната политика – за настоящия програмен интервал за страната са планувани над 83 милиарда евро., които обаче ще намалеят до 64.4 милиарда евро през новия програмен интервал.

Според Биедрон предлагането да се ореже финансовата помощ с към 10-15% е неверно, а препоръчаният бюджет " просто не е задоволителен, с цел да се сътвори проспериращо, устойчиво и безвредно бъдеще ".

Решението да се измести потокът от европари от Централна и Източна Европа към южните страни членки е подбудено от политическата мотивация против популистките придвижвания в Централна Европа. Идеята е страни, в които очевидно има корупция, прекрачване на законовата рамка и потъпкване на правата на индивида, да се отрезвят, като получат достъп до по-малко дотации. Затова и Полша и Унгария са измежду най-тежко засегнатите – те евентуално ще получат с към 23% по-малко средства от кохезионните фондове в съпоставяне със настоящия интервал.

Това обаче ще задълбочи съществуващите стопански, районни и геополитически разлики сред страните членки – по линията еврозона и отвън еврозона или изток - запад, безапелационен е Биедрон. Той добавя, че по-малко евросредства ще отслабят въздействието на демократични и прогресивни проевропейски политици на национално равнище. Междувременно центристите все по-трудно ще опонират на антиевропейските политически възгледи, които се популяризират в по-бедните региони на Европейски Съюз.

Друго решение

Биедрон счита, че Европа би трябвало да подкрепя локалните управляващи, с цел да поддържа проевропейски полезности. Той предлага управляващите на локално равнище, неправителствените организации и даже локални компании непосредствено да могат да аплайват за европейски средства, вместо програмата да минава през централното държавно управление. Решението е за страните членки, където върховенството на закона не се зачита, а по този метод ръководещите ще се санкционират, като нямат достъп до европари.

От друга страна, ще се подтиква гражданска връзка с Брюксел, с цел да се отстрани още един проблем на Европа – мнението, че Европейски Съюз е елитарен клуб и е откъснат от елементарния човек.

Биедрон предлага още понижаване на конкуренцията при директното кандидатстване за еврофондове. Според него дотациите би трябвало да не са толкоз централизирани, а да се насочват към дребни планове в избрани райони. Трябва и да се улесни достъпът на неразвити региони до еврофондове, защото към този миг те срещат компликации, измежду които езикова преграда, регулации на национално равнище, прекомерно малко квалифицирани фрагменти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР