Местната власт направи каквото можа, за да спъне проекта, но

...
Местната власт направи каквото можа, за да спъне проекта, но
Коментари Харесай

Последно препятствие за 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй” се оказаха три ниви

Местната власт направи каквото можа, с цел да спъне плана, само че съдът я задължи да даде ход на процедурата за обстоен организационен проект
След като построяването на АЕЦ “Белене ” бе заровено дефинитивно, при започване на август държавното управление реши плануваната нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ “Козлодуй ” да бъде избрана за обект с национално значение и за народен обект.

Процедурите към момента обаче не може да тръгнат, тъй като има стопански ползи на притежатели на ниви.

Определянето на обекта с национално значение ще го направи предпочитан и ще улесни административните процедури, свързани с устройственото обмисляне. Като разследване от взетото решение ще бъде допустимо стартирането на действителни действия в сходство с изискванията и ограниченията на решението по Оценка на въздействието върху околната среда и с условията в заповедта на АЯР за одобрение на новата площадка.

Месец по-рано започва осъществяването на подписания на 29 март т.г. от “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ” контракт с “Уестингхаус Енерджи ” за даване на услуги за първични инженерингови действия и планиране.

Според контракта американската компания би трябвало да даде на нашето сдружение за нови нуклеарни мощности пакет от услуги, които да спомогнат за реализирането край Козлодуй на план за нов енергоблок, основан на технологията AP1000.

Резултатите от предоставените услуги ще бъдат употребявани за подготовка на идните предварителни действия по планиране и строителство на бъдещото нуклеарно оборудване.

“Въпреки дейната и професионална работа на сдружението за нови мощности в АЕЦ, става известно, че ние забавихме много процеса на създаване на нов енергоблок ”, счита енергийният специалист Иван Хиновски.

И повода за това не е на специалистите в тази дирекция в централата, а на неналичието на подготвеност на предходните ръководещи, които не знаеха какво да вършат, счита той.

“Поредицата министри на енергетиката пропуснаха опцията за по-ранно пускане на плана поради тяхната непросветеност и непознаване на механизмите за образуване на такива огромни капиталови планове ”, сподели той.

Проектът за построяването на 7-и енергоблок срещна и много компликации на локално равнище, които би трябвало да бъдат преодолени, с цел да не се бавят процедурите към новата площадка.

Общинската администрация в Козлодуй да вземем за пример спъна доколкото можеше процедурите. Наложи се плановата компания да апелира в съда отхвърли на кмета Маринела Николова да съгласува устройствените процедури, отдавайки преимущество на неразбираеми частни ползи.

След тъжба на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ” Административният съд във Враца анулира отвод на кмета на Козлодуй да утвърди подробния организационен проект и проекта за регулация и застрояване за площадката, утвърдена за създаване на 7-и блок.

Съдът също така я задължи да се произнесе всъщност по настояването в едномесечен период.

След последното решение на държавното управление в този момент притежатели на три ниви край близкото до Козлодуй село Хърлец, в чието землище се намира част от избраната за новите мощности площадка, апелират постановлението.

Предполага се, че притежателите търсят за земята си по-висока цена, опасявайки се нивите им да не бъдат изкупени на безценица.

От Върховния административен съд оповестиха, че са образували три каузи по тъжби против решението на Министерския съвет от 2 август, с което въпросната площадка 2 на АЕЦ “Козлодуй ” е избрана за обект с национално значение и за народен обект.

“Пречките, които имахме с община Козлодуй към устройствения проект, към този момент отпадат по силата на решението на държавното управление за оповестяването на обекта и площадката с национално значение ”, съобщи изпълнителният шеф на АЕЦ “Козлодуй - Нови мощности ” Валентин Илиев.

“За да можем да продължим обаче обикновено и законно работата си, ще би трябвало да изчакаме решението на Върховен административен съд по последните тъжби на притежателите на земя ”, сподели той.

Самата площадка за новите мощности е утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране. Изграждането пък е в сходство с решението на Народното събрание от 12 януари т. година

Предимствата на новата мощ на площадката на АЕЦ “Козлодуй ” са доста спрямо каквито и да са други благоприятни условия, безапелационни са експертите.

Първо, съществува инфраструктура, има определена площадка, тя е лицензирана, има извършено авансово технико-икономическо изследване и най - значимото е, че проектът има положителна оценка за Оценка на въздействието върху околната среда

“Почти всички поданици на селото приветстват градежа на нови блокове на АЕЦ “Козлодуй ”, сподели кметът на село Хърлец Огнемир Симов. Хората се надяват това да обезпечи доста работни места и по-добро възнаграждение за живеещите в района, счита той.

Предвиденият за 7-и блок в АЕЦ “Козлодуй ” американски реактор АР-1000 е от ново потомство и е с нараснала сигурност, споделят специалистите в сектора.

Тази технология към този момент е единствената в света с изцяло пасивни системи за сигурност. Това значи, че при потребност системата може да се намеси, без да е нужна сила. При сегашните реактори, които употребяваме, това е огромен проблем, тъй като, когато би трябвало да проработи тази система, от време на време липсва сила, а е нужна.

Според Илиев горивните касети, с които ще се зарежда реакторът на бъдещия 7-и енергоблок, също ще бъдат американски. Такива могат да се употребяват и в в този момент настоящия пети блок.

През декември 2022 година “Уестингхаус ” подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за него, като доставките ще започват през 2024 година
Ядреното гориво ще се създава в завода на американската компания в Швеция.

Това е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, настояват от компанията.

Освен последователи обаче развиването на нуклеарната енергетика има и доста съперници у нас. Те са на първо място от средите на почитателите на зелената сила и ангажираните с нейното развиване и вложения.

Сред главните си причини те акцентират, че доста страни се отхвърлиха от нуклеарната енергетика или към този момент не влагат в нейното развиване, пренасочвайки средствата към основаването на зелени мощности.

След почналата война на Русия против Украйна обаче Европа разгласи подем и към този момент подтиква построяването на нови нуклеарни мощности.

Валери Видов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР