“Местната коалиция Новото време“ подаде сигнал до ЦИК и Районната

...
“Местната коалиция Новото време“ подаде сигнал до ЦИК и Районната
Коментари Харесай

Новото време внесе сигнал за незаконен достъп до бюлетини в Смолян

“Местната коалиция „ Новото време “ подаде сигнал до ЦИК и Районната прокуратура, че има непозволен достъп до помещението, в което се съхраняват бюлетините. Това заяви на ексклузивен брифинг през днешния ден претендентът за кмет на общината Кирил Хаджихристев.

Сигналът е, че в помещението е имало непозволен достъп единствено от ръководителя на Общинската изборна комисия Симеон Велинов от ГЕРБ.

Хаджихристев с юристите Филип Топов и Димитър Марев създали инспекция на място, с цел да видят персонално положението на лепенките на помещението. Установява се, че в преддверието пред помещението няма осветителни тела и няма условия физическата защита да извършва директно защитата, защото няма стол и е мрачно.

От извършените диалози с ръководителя на ОИК Симеон Велинов се открива, че към 18 часа на 21 октомври ръководителят на ОИК – Смолян е получил сигнал, че има проблем с сензори на СОТ системата в помещението. На идващия ден, към 10 часа на 22.10.19 година, Велинов и представител на СОТ влезнали в стаята за 5-6 минути, по думите на Велинов.

Според Хаджихристев, има съществено подозрение за операция на вота, поради неналичието на отговори на въпросите: „ По какъв метод и къде е отразено, че има механически проблем с поставената СОТ система в помещението? Защо това не е декларирано документално? Защо единствено ръководителят на ОИК с един от членовете е участвал при отваряне на помещение и е нарушил лепенките сложени с подписите на всички членове на ОИК? Уведомен ли е вр. И. д. кметът на общината, който дава отговор за съхранението на изборните бумаги, че има механически проблем по линия на СОТ в изборното помещение? Ако е известен,  какво е направил, с цел да сътвори организация за предпазване на бюлетините? “, попита Хаджихристев.

„ Подадохме сигнал, защото постоянно държим на цялостната бистрота и настояваме за цялостна проверка на изборните бумаги, които се съдържат в помещението. В противоположен случай показваме подозрение, че още в този момент е манипулиран вота на гласоподавателя “, добави претендентът за кмет.

„ Има доста жестоко нарушаване във връзка с приемането, опазването и съхраняването на изборните бумаги. Велинов еднолично е отворил това помещение, без значение какъв е мотивът. До момента липсва протокол за неговото отваряне и затваряне, разбрахме, че занапред ще се изготвя подобен. Вътре са създали проучване, само че не е явен какъв е резултатът, какво са установили влезлите вътре лицата, какво е установил техническия експерт по отношение на нарушаването на сензори.

Притеснително е и друго – остават единствено два дни за реакция до изборите. Факт е, че са позволени фрапантни нарушавания. Председателят на ОИК не може самичък да отлепя лепенки, факт е, че няма протокол за това проучване, което основава подозрения за някаква операция “, посочи и Филип Топов.

„ Апелирам да бъде осъществена инспекция и проверка на книжата дружно с медиите. Отделно ми е доста любопитен фактът дали това е независимо деяние от страна на Велинов, или фактически е получен сигнал и той е инструктиран да направи това нещо. Поръчителят, в случай че има подобен, също би следвало да понесе някаква отговорност. Апелирам за гласност и бистрота. Недопустимо е такова жестоко нарушаване – да се обади някой по телефона и то не органът на защитата – общината, а органът, който прави изборите, да влиза вътре в помещението. Едва на следващия ден, когато стартира подготовката на изборните чували, е позволено отварянето на помещението от всички членове на ОИК. Остава въпросът за незаконна немарливост и цялостно безхаберие “, сподели адв. Димитър Марев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР