Месни Заговезни (Неделя Месопустна) е последният ден, в който е

...
Месни Заговезни (Неделя Месопустна) е последният ден, в който е
Коментари Харесай

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Месни Заговезни (Неделя Месопустна) е последният ден, в който е разрешено да се употребяват месни артикули, преди настъпване на Великденския пост.

Датата на Месни Заговезни е променлива, според от Великденските дни.

Великият пост е интервал на отделяне от светските каузи и общение с Бога. Седмицата е отдадена за духовно-нравствена подготовка, по отношение на честването на Светото Възкресение Христово.

 Месни Заговезни

Същност на Великият пост.

Великият пост е най-важният и най-дългият от всички православни пости. Това е интервалът на подготовка за най-големият празник – Великден. Основава се на загатна за четиридесетдневния пост на Спасителя в пустинята.

А последната „ Велика “ или „ Страстна седмица “ е отдадена на последните дни от земния живот, страданията и гибелта на Божият наследник – Исус Христос.

Великият пост е структуриран по подобен метод, че всяка седмица има своето съответно духовно значение. Този, който напълно посвети времето и силата си на поста, като че ли се изкачва по стълбата на духовното развиване, малко по малко нагоре.

Подготвяйки се за Великден, ние пречистваме тялото и душата си от това земно нещо, което може да ни попречи да се приближим, колкото се може по-близо до силата на Бога.

Ако по време на Великият пост се освободим от минали обиди, извиним на враговете си, както Господ прости на нас, в случай че почистим мозъците си от неприятни мисли, ще се доближим до положението, в което Бог би желал и би се зарадвал, да ни види.

Традиционни ястия на Месни Заговезни.

Традиционните ястия, които се поставят на трапезата за Месни Заговезни (Неделя месопустна), са:

-варена кокошка, свинско с кисело зеле или с булгур, нахут, сарми, обредна пита и вино.

 МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Вечерта, на този ден, членовете на цялото семейство се събират към празничната софра и богато се нагощават с месни ястия, преди началото на Великия пост.

По остаряла българска традиция младото фамилии гостува на кръстника и родителите на невестата (булката). Обикновено се носят дарове (дарове), пита или сладкиш (обикновено това е торта).

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР