Месеци след като президентът Тръмп подписа директива, според която НАСА

...
Месеци след като президентът Тръмп подписа директива, според която НАСА
Коментари Харесай

Мисията на НАСА за лунен роувър беше неочаквано прекратена

Месеци откакто президентът Тръмп подписа инструкция, съгласно която НАСА трябваше още веднъж да изпрати астронавти на Луната, галактическата организация приключи създаването на лунния роувър.

Според Клайв Нийл, академик от Университета Notre Dame, членовете на задачата са получили предписание да закрият плана до края на май.

„ Аз съм малко шокиран “, споделя той. Нийл, който не е непосредствено зает в задачата, споделя, че не знае каква е повода за нейното преустановяване.

Официално НАСА не удостоверява прекратяването на задачата, само че админ от организацията пусна в Туитър следното:

„ We’re committed to lunar exploration @NASA. Resource Prospector instruments will go forward in an expanded lunar surface campaign. More landers. More science. More exploration. More prospectors. More commercial partners. Ad astra! “

(Ние сме отдадени на лунните изследвания в НАСА. Инструментите на Рисорс Проспектор ще напредват в разширена акция на лунната повърхнина. Повече участници. Повече просвета. Още изследване. Повече вероятности. Повече търговски сътрудници. Ad astra! – лат. Към звездите!)

Мисията Рисорс Проспектор (лунният роувър), която е част от концепцията на фаза дефиниция за евентуален старт през 2020, трябваше да изследва един от лунните полюси в търсене на летливи съединения като водород, О2 и вода, които могат да бъдат добивани в поддръжка на бъдещи човешки задачи.

Трябваше да бъде първата задача в изследване опциите за рандеман отвън рамките на Земята и да играе ролята на крайъглен камък в вероятността за дълготрайни задачи в космоса.

Прекратяването, което беше първо обявено от NASA Watch и the Verge , тревожи учените. Те споделят, че задачата е жизненоважна както за човешките изследвания, по този начин и за научното схващане на естеството на Луната.

В писмо до новоизбрания админ Джим Брайденстайн Аналитичната група за лунни проучвания (LEAG), която прави разбори за НАСА и други галактически организации, прикани задачата да бъде обновена, а старът й да бъде преместен за 2022 година

„ На това деяние се гледа с паника и съмнение в нашата общественост, “ се споделя в писмото.

Членовете на групата акцентират, че Директива 1 на президента Тръмп за галактическата политика категорично приканва Съединени американски щати да „ води завръщането на хората на Луната за дълготрайни изследвания и утилизиция. “

Дана Хърли, астроном от Университета Джонс Хопкинс, разяснява обстановката в изявление:

„ Ако желаеме да се върнем на Луната и в действителност да работим там и да я превърнем в място, на което да установим проучвателен станции и да изследваме процесите, които се случват на Луната … Всички тези неща могат да се случат, единствено в случай че сме в положение да използваме ресурсите на Луната, с цел да вършим гориво, ракетно гориво, животоподдръжка, такива неща. “

„ Тази задача е първата стъпка в опита ни да разберем по какъв начин можем да използваме такива запаси. “

Рисорс проспекторът беше разработван като част от по-голяма задача, а негов първообраз беше тестван в полеви условия през 2015 г и мина през вакуумни и термални проби година по-късно.

Напоследък обаче, съгласно Нийл, НАСА трансферира плана към Директората за научни задачи, който създава роботизирани задачи по-скоро с проучвателен, в сравнение с с проучвателни цели.

Това би трябвало да е основало „ противоречие “ сред опциите на научната стратегия и задачата, за която е предопределен Рисорс проспекторът, твърди Нийл.

В своето писмо членовете на аналитичната група (LEAG) упорстват за опазване на задачата за роувъра като част от програмата за човешките изследвания и акцентират значимостта на скорошния старт.

Старт през 2022, пишат те, ще показва опцията на НАСА да реагира бързо на измененията в галактическата политика, изпреварвайки роботизирани задачи на други страни и ще начертае пътя за комерсиални действия на Луната.

“Имаме опция не просто да разтеглим понятието за Луната от позиция на проучване и изследване, само че и да разтеглим лунната стопанска система, ” споделя Нийл.

„ И в случай че резултатите от тази активност са в действителност положителни, тогава бихме могли да поемем по дългия път към определяне на стабилно човешко изследване на Марс. Само би трябвало да знаем какъв брой има там. “

Брайденстайн (новият админ в НАСА), пусна туийт, че имал „ Супер трети ден на работа в фамилията на НАСА “, а също и че е „ разчувствуван от работата си по проекта за стабилно завръщане на Америка на Луната, започващ с нападателна стратегия в региона на роботиката. “ Което, съгласно Нийл, въпреки всичко звучи окуражително.

Източник:
2018 © The Washington Post

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР