Месеци наред руските държавни медии акцентираха върху това, че Москва

...
Месеци наред руските държавни медии акцентираха върху това, че Москва
Коментари Харесай

Русия може да ескалира войната в Украйна и без да използва ядрено оръжие

Месеци наред съветските държавни медии подчертаваха върху това, че Москва нанася удари единствено по военни цели в Украйна и пропускаха страданията, които нашествието аргументи на милиони цивилни, написа в днешния си брой американският в. “Ню Йорк таймс “. 

В понеделник съветската държавна телевизия освен заяви за страданията, само че и ги сподели. Тя излъчи фрагменти с пушек и кръвопролития в центъра на Киев, с празни лавици в магазините и показа метеорологична прогноза за ниски температури през идните месеци.

Рязката смяна беше знак, че вътрешният напън, оказван поради несполучливите военни дейности на Русия, е ескалирал дотам, че президентът Владимир Путин е възприел нуждата от брутална проява на мощ – както пред публиката вкъщи, по този начин и пред Украйна и Запада, добавя изданието.

Според поддръжниците на войната съветските военни не са задоволително нападателни в дейностите си против Украйна и насочат все по-ожесточени рецензии към армията. Изглежда, че с вчерашната опустошителна военна ескалация Путин ненапълно отговори на тези упреци и за миг успокои хората, които се гневяха от унизителните неуспехи на съветската войска. За малко повече от месец войната в Украйна внезапно се трансформира от изтощителна, значително статична артилерийска борба, която се очакваше да продължи до зимата, в бързо разрастващ се спор на доста равнища. Това сложи под въпрос тактиките на Съединени американски щати, Украйна и Русия, отбелязва “Ню Йорк таймс ”.

Вчерашните офанзиви бяха следващото от многото главозамайващи събития – от украинските победи на терен до опасността на съветския президент Владимир Путин да употребява на нуклеарно оръжие, които през последните седмици трансформираха характера и темпото на войната. Сега на напред във времето излиза въпросът дали няма да се наложи Съединени американски щати и сътрудниците им да прекрачат границите на концепцията помощта за Украйна да се свежда до застраховане на опцията ѝ за самоотбрана и да стартират да оказват по-сериозна поддръжка на Киев, написа в. “Вашингтон пост ”. 

Досега Вашингтон доставяше оръжия на Украйна, като се съобразяваше на първо място с най-важния си приоритет – да се избегне директен боен конфликт сред Русия и Запада. 

Стратегията за военната поддръжка за Украйна евентуално ще бъде част от дневния ред на днешната изключителна среща на Г-7, както и на срещата на министрите на защитата на страните от НАТО, която ще се състои по-късно през седмицата.

Американските управляващи не престават да показват нерешителност от прибързани дейности. “Повратните точки във войната нормално са рискови ”, споделя пред “Вашингтон пост ” почитан представител на държавното управление на Джо Байдън. А съветските водачи демонстрираха, че са стигнали до преломен миг. Виктор Бондарев – ръководител на комисията за външна политика на горната камара на съветския парламент – през вчерашния ден написа в “Телеграм ”, че офанзивите са началото на “нова фаза от специфичната военна интервенция в Украйна ”, като предстоят още “решителни дейности ”, напомня вестникът.

Британският в. “Дейли телеграф “ обаче показва, че съгласно ръководителя на Британския център за държавни връзки хората в Русия са почнали да губят религия във войната на Путин.

За съветския народ излиза наяве в каква огромна степен съветският президент е “сгрешил в преценката си на обстановката ”, счита шефът на английското разузнаване сър Джеръми Флеминг. Според него в опита си да продължат опустошителната война в Украйна, съветските сили към този момент се намират в “отчайваща обстановка ”. По думите му главните тактики на Путин са се провалили и в този момент той се сблъсква със “смелите дейности на украинците на бойното поле и в киберпространство, които трансформират хода на събитията ”. Флеминг ще произнесе тирада в Лондон, в която ще обясни настоящите закани от страна на Китай и Русия, добавя изданието. 

С вчерашните въздушни удари против Украйна Путин осъществя две цели. Първата бе посочена от самия него – отплата за гърмежа на Кримския мост. Втората е унищожаването на значима инфраструктура в украинските градове, с което да влияе възпиращо на Украйна и да ѝ подсети, че Москва разполага с задоволително благоприятни условия за ескалация и без да прибягва до нуклеарно оръжие, обобщава в днешния си брой немският в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг ”

Трудно е да се каже дали са правилни изказванията на украинците, че Путин е възнамерявал нападенията още преди гърмежа в Крим. Но това е изцяло допустимо, поради компликациите, които има на източния и на южния фронт, позволява изданието.

Вестникът се стопира и на вътрешнополитическата конюнктура в Германия. Управляващата коалиция е подложена на критика даже и от личните си редици за това, че не е доставила на Украйна “правилните оръжия ”. Системата за Противовъздушна отбрана, която Шолц беше заречен през лятото, в този момент ще пристигна тъкмо в точния момент, заключава немското издание. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР