Месец и три дни след светкавичното свикване на парламента законодателната

...
Месец и три дни след светкавичното свикване на парламента законодателната
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Ако се опитваш да играеш с Борисов по неговите правила, той ще те надиграе

Месец и три дни след светкавичното привикване на Народното събрание законодателната активност на институцията е блокирана, а парламентарните комисии към момента нямат ръководители.

" Това е следващото изпитание да бъде забавено всичко. Забавят опцията да се премине към същинската работа на Народното събрание. Всяка една от двете страни желае да се опитат да надделеят в договарянията и оттова да преобладават освен в държавното управление, само че и в границите на Народното събрание. Комисиите, респективно законодателната активност стават заложници. Все още върви измерване на силите сред първите и вторите. "

Това мнение изрази в изявление за БНР доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Политическа партия подцениха водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а държанието на Демократична България демонстрира " онази нерешителност, която трябваше да имат и Политическа партия ", счита тя.

" Ако се опитваш да играеш с Борисов по неговите правила, той ще те надиграе. Затова би трябвало да се играе по разпоредбите на Конституцията. "

Доц. Киселова назова " плод на много богато въображение " и " парламентарна екзотика " предлагането комисиите въпреки всичко да заседават макар неналичието на титулярни ръководители и заместник-председатели, като се употребяват други начини за ръководенето им.

" Вариантите, пред които е изправено Народно събрание, са два и те са разнообразни от това, което оферират от ГЕРБ - да бъдат образувани комисии, а по-нататък да се избере управление. Или би трябвало да има политическа декларация, към която да се обединят всички парламентарни групи, кои са тези най-важни законопроекти, към които ще се обединят всички. И не трябва бюджетът да наподобява на сватбарско заричане. Другият вид, към който може да се премине, е краткотрайни комисии за да могат да го придвижат напред, да не се губи време, а през това време да се водят договаряния. "

Конституционалистът акцентира какъв брой е значимо " да има джентълменско съглашение, че не се внасят екзотични хрумвания, да не се внасят законопроекти-близнаци ", които биха осуетили приемането на избрани закони.

9 май е добра дата за връчване на първия мандат на ГЕРБ. Тя ще бъде освен символна, само че и тест за ГЕРБ - дали са за европейско бъдеще на България, разяснява Наталия Киселова в предаването " Преди всички ".

В момента сме очевидци на политическа беззащитност от страна на всички парламентарни групи, посочи Киселова.

Местните избори могат да бъдат изтеглени малко по-рано, а парламентарните - да се проведат дружно с втория тур на локалните, очерта разнообразни благоприятни условия експертът по конституционно право.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР