Месец и половина преди да поеме ротационното председателство на съюза,

...
Месец и половина преди да поеме ротационното председателство на съюза,
Коментари Харесай

Докладът на ЕК за Румъния се чете различно от управляващи и опозиция

Месец и половина преди да поеме ротационното председателство на съюза, Букурещ получи остри рецензии от Брюксел в области като промяната в правораздаването и битката с корупцията, където преди Румъния беше посочена за отличничка.

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ за върховенството на закона: Събитията от последните 12 месеца, за жалост, сложиха под въпрос и в някои случаи даже съставляват връщане обратно по отношение на напредъка от последните 10 години.
Докладът от Брюксел се чете друго от ръководещи и съпротива.
Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Този отчет е освен неакуратен, само че прибавя и нови движещи се цели - осем този път, към предходните 12 и нови стандарти, а в действителност трябваше да е прецизен, справедлив и без да слага нови цели.
Бощинару вижда и пропуск в отчета на комисията.
Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Ние, румънците, чакахме отчетът да назове трагичните последствия от тайния протокол сред вътрешното разузнаване и представители на правосъдната система, които от време на време превръщаха работата на взаимните екипи в политическа полиция, напомняща ми за някогашната Секуритате. Комисията знае всичко и разполага с всички доказателства, само че резервира безмълвие.
През април беше разкрит протокол за съдействие сред румънското разузнаване и службата на основния прокурор от 2009 година, когато постът заемаше Лаура Кьовеши. Той планува основаване на взаимни оперативни екипи сред службите и прокуратурата, в това число и от Националната дирекция за битка с корупцията, при следствия на закононарушения, застрашаващи националната сигурност.

За опозицията заключенията на Брюксел са точни.
Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската национална партия/ Националлиберална партия: Този отчет е написан от специалистите на Европейска комисия, той е справедлив и не е политически. Посочва доста ясно това, което върви добре и това, което не върви добре в Румъния.
Отрицателната наклонност в Румъния е, че политиците от болшинството и от по-малката партия АЛДЕ се пробват да отслабят правораздаването, заради обстоятелството, че политици от държавното управление са подсъдими.

Мурешан дава образец с водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е и ръководител на Долната камара на Народното събрание. Той беше наказан за изборни измами на референдума през 2012 година, а в този момент апелира присъда за подстрекателство към корист с власт.
В Румъния беше дадена самостоятелност на прокурорите. Прокурорите са самостоятелни и самостоятелни, да вземем за пример, в случай че прокурор желае да те изправи пред съда, тогава неговият шеф не би трябвало да може да каже - " Не, не, не, този ни е другар, не го пипай! ". Това е хубаво нещо, само че на политиците не им харесва, тъй като не могат да управляват прокурорите. Те избират да могат да управляват двама-трима по- висшестоящи прокурори и посредством тях да могат постоянно да поправят решенията на по-нисшестоящите.
За Зигфид Мурешан, в случай че Румъния желае да е част от Европа, би трябвало да се вслуша в това, което Европа ѝ споделя. И отчетът тъкмо преди председателството не може да бъде подценяван.

Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската национална партия/Националлиберална партия: Честно казано, отчетът хвърля сянка върху председателството. Вие, българите, знаете доста добре, в случай че искаш сполучливо председателство, би трябвало да имаш устойчиво държавно управление. А в случай че Румъния има държавно управление, което се опълчва на Европа, на Европейска комисия, това не внушава непоклатимост и доверие. Този отрицателен отчет е отрицателен сигнал. И се притеснявам, че няма да можем да се възползваме изцяло от привилегиите, които дава председателството.
В последната седмица министърът по европейските въпроси подаде оставка и беше заменен от Джордже Чамба, а персонално президентът Клаус Йоханис на първо време сподели, че страната не е подготвена да поеме председателството, само че по-късно посочи, че към момента има време да се приготви.
Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Той непрекъснато пропагандира за личната си политическа орис преди президентските избори следващата година. Но не одобрявам по този начин да се слага страната в средата на политически конфликт. Това е унищожително за страната и политиците не би трябвало да го вършат. Трябва да се поучим от зрелостта, с която политиците в България съумяха да работят дружно, а не беше елементарно.Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската национална партия/Националлиберална партия: Председателството ще се организира по проект. Румънците са подготвени.
Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия. Оценката на триото е - Румъния е подготвена.

По мотив хипотезите, че е допустимо идната страна в листата - Финландия - да поеме председателството, Европейската комисия изрази религия в професионализма на румънците и още веднъж прикани за реализиране на национално единодушие сред политическите сили.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР