Мерките в подкрепа на лозаро-винарския сектор, които бяха от ЕК,

...
Мерките в подкрепа на лозаро-винарския сектор, които бяха от ЕК,
Коментари Харесай

Извънредни мерки в подкрепа на земеделието

Мерките в поддръжка на лозаро-винарския бранш, които бяха от Европейска комисия, включват увеличение на подпомагането за принадлежности за ръководство на риска, като обезпечаване на реколтата и взаимоспомагателни фондове, и удължение до 15 октомври 2022 година на периода на деяние на към този момент въведените ограничения за еластичност. В бранша на плодовете и зеленчуците подпомагането за организациите на производители, което нормално се пресмята въз основа на цената на продукцията, ще се компенсира по този начин, че да не бъде по-ниско от 85% от миналогодишното ниво.

Комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски съобщи: „ Тази година рисковите метеорологични условия — пролетните слани, наводненията, горещините — сложиха лозаро-винарския бранш и бранша на плодовете и зеленчуците на изключително тестване. То идва след нелеката 2020 година, която беше белязана от рецесията с COVID-19. Заедно с ограниченията, които бяха признати през 2020 година и удължени през 2021 година, признатите извънредно нужни ограничения за поддръжка ще оказват помощ на производителите от целия Европейски Съюз през тези сложни времена. “

Извънредните ограничения за лозаро-винарския бранш включват следното:

- Държавите от Европейски Съюз може да продължат да променят когато и да е националните си стратегии за подкрепяне, макар че това нормално може да се прави единствено два пъти годишно (съответно до 1 март и до 30 юни всяка година).

- За дейностите за разпространение и информиране, за преструктурирането и конверсията на лозя, за събирането на реколтата на зелено и за вложенията опцията за даване на по-голям принос от бюджета на Европейски Съюз се удължава до 15 октомври 2022 година

- За интервала до 15 октомври 2022 година приносът от бюджета на Европейски Съюз за застраховането на реколтата се усилва от 70% на 80%.

- Подпомагането от Европейски Съюз за покриване на разноските за основаване на взаимоспомагателни фондове е удвоено от 10%, 8% и 4 % през първата, втората и третата година от използването му надлежно на 20%, 16% и 8%.

- Възможностите за еластичност, предоставени за ограниченията по програмата за лозаро-винарския бранш, ще може да се употребяват с продължен период, т.е. до 15 октомври 2022 година

В бранша на плодовете и зеленчуците подпомагането от Европейски Съюз за организациите на производители, което нормално се пресмята въз основа на цената на продукцията през годината, ще се компенсира по този начин, че да бъде най-малко 85% от миналогодишното ниво даже в случай че цената за тази година е по-ниска. Такова компенсиране ще се дава тогава, когато намаляването на продукцията се дължи на естествени бедствия, климатични феномени, заболявания по растенията или нашествия от вредители, среща се отвън контрола на организацията на производители и спрямо миналата година продукцията е намаляла с най-малко 35%. Освен това в случай че производителите потвърдят, че са подхванали превантивни ограничения против повода за намаляването на продукцията, цената на продукцията, която се употребява за пресмятане на подпомагането, ще бъде същата като предходната година.

Поради невижданите усложнения, провокирани от пандемията от COVID-19, през май 2020 година беше признат първи пакет от ограничения. Те бяха допълнени с признатия през юли 2020 година втори пакет за лозаро-винарския бранш. В рамките на пакета един набор от ограничения беше признат под формата на актове за осъществяване. Що се отнася до делегираните актове, те минават през двумесечен интервал за надзор от страна на Европейския парламент и Съвета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР