Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10

...
Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10
Коментари Харесай

Следващата седмица ще има спад и в смъртността от COVID-19, прогнозира математик

„ Мерките дадоха резултат. Ние бяхме напът да достигнем до 10 000 случая дневно. В момента сме спаднали под 2000 случая приблизително дневно. След една седмица ще стартираме да виждаме и спад на смъртността. Доста живот бяха избавени с тези ограничения. “, това съобщи пред bTV математикът Лъчезар Томов.

По думите му това намаляване на смъртността няма да пристигна незабавно, защото през последните няколко седмици междинната възраст на заболелите е скочила с 10 години. Той изяснява, че това утроява риска от тежко протичане на болестта и от негов съдбовен край.

„ Така или другояче намаляването на случаите ще докара до понижаване на смъртността “, счита Томов.

Той добави, че успеваемостта на ограниченията зависи от тяхното съблюдаване.

„ В момента максимален спад има в София и още няколко области, които ги съблюдават повече, само че не виждаме сериозен спад в Бургас и Варна “, разяснява математикът.

„ Очаквам скок на случаите една седмица след Нова година най-късно, която по-късно да утихне, в случай че ограниченията останат както в този момент “, сподели Лъчезар Томов във връзка опцията за увеличение на боря на инфектираните към идните празници.

До 7 януари ще си проличи дали ограниченията са били спазвани, или е имало огромни празненства, които ще доведат до скок в броя на инфектираните, предвижда Томов.

„ Ако се върне началното учебно заведение, въпреки то да има дребен принос в преносимостта на вируса, ще има скок, тъй като учебното заведение свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа ", означи Томов.

„ Все още има доста спекулации към новия вариант на ковид, само че се приказва, че той по-лесно се популяризира измежду децата. Според професор Лаутербах от Германия коефициентът на инфекциозност на новата вариация на вируса е 3, а не както до момента 2,5 “, сподели математикът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР