Менопаузата предизвиква промени в бялото вещество на мозъка, които увеличават

...
Менопаузата предизвиква промени в бялото вещество на мозъка, които увеличават
Коментари Харесай

Менопаузата увеличава риска от инсулт и деменция

Менопаузата провокира промени в бялото вещество на мозъка, които усилват риска от инсулт и деменция, оповестява списание „ Нюролъджи “, като цитира ново проучване.

Откритието е направено от Центъра за проучване на невродегенеративните болести в Германия. Учените проучват резултатите от ядрено-магнитен резонанс на мозъка на над 3 500 мъже и дами, чиято междинна възраст е 54 години.

При 59 % от дамите менопаузата към този момент е настъпила.

Изследователите се интересуват от броя на огнищата на хиперинтензивност на бялото вещество – присъщи дребни промени, забележими при проучване с ядрено-магнитен резонанс.

Броят на огнищата на хиперинтензивност се усилва с придвижване на възрастта, както и при високо кръвно налягане. Общоприето е, че колкото повече такива огнища се откриват в бялото вещество на мозъка, толкоз по-висок е рискът от инсулт, съдова деменция и заболяването на Алцхаймер.

Проучването удостоверява и предходни догатки, че при дамите в менопауза и постменопауза има доста повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество, в сравнение с при тези, които към момента не са навлезли в този интервал.

Хормонозаместителна терапия нямат предпазен резултат върху мозъка – приемането на тези медикаменти не въздейства на количеството на патологичните промени в бялото вещество, прибавят учените.

Независимо дали е настъпила менопаузата или не, дамите с високо кръвно налягане, които не одобряват лекарства за поддържането му под надзор, имат доста повече огнища на хиперинтензивност на бялото вещество на мозъка, в сравнение с мъжете.

Получените резултати още един път демонстрират, че при оценката на положението на пациента и създаването на способи за лекуване, е належащо да се вземат поради неговия пол и възраст, акцентират откривателите.

Необходими са по-нататъшни изследвания и проучване на физиологичните промени свързани с менопаузата, които могат да дадат информация за причинно-следствените механизми, включени в прогресията на болестта на дребните мозъчни съдове, прибавят още учените.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР