Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер отново се руши.

...
Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер отново се руши.
Коментари Харесай

Година след ремонт: Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер се руши

Мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер още веднъж се разрушава. Това се случва единствено година откакто бе осъществен ремонт за 300 000 лв..

Повече от 30 години този монумент не беше ремонтиран, само че откакто кметът на Калофер Румен Стоянов заяви, че има заплаха за туристите, държавното управление отпусна незабавно 300 000 лева за неговия ремонт.

Кметът уточни, че за по-малко от година са се появили компрометирани региони по стълбите към монумента.

„ Фугите се махат, а изпод няма безусловно никакъв подложен нов бетон, това е всичко както е било направено преди 35 години”, изясни той.

Стъпалата се клатят, а тук-там са напълно отлепени.

Кметът добави, че проблемите са се появили още предходната година, когато зимата е била по-тежка. „ Тази година добре че е по-мека зимата, другояче всички стъпала щяха да се раздвижат изцяло”, разяснява той.

Община Карлово е избрала компания , която е направила ремонта преди година. По думите на кмета от компанията не са пристигнали да огледат проблемите или да ги поправят.

Стоянов уточни още един проблем – осветлението . „ Преди да стане ремонта паметникът беше осветлен напълно и се виждаше откъдето и да пътувате към нашия град. Сега изобщо не е осветлен, споделил съм на компанията, която го извърши и на общината”, добави той.

От община Карлово не пожелаха да застанат пред нашата камера и изпратиха мнение. На малко в него за споделя, че планът за ремонт е координиран с всички институции, тъй като това е монумент от национално значение. Извършен е ремонт на фуги, префугиране на каменни блокове, ремонт на осветителни тела. Реновирането е направено с стеснен предел от финансови средства .

Кметът посочи, че от май месец 2017 година е алармирал за проблемите. „ Декември получих писмо, че към този момент са предизвестили компанията, само че до този миг нито са идвали от общината да огледат, да създадат протокол, нито от компанията. За осветлението - целият ред не свети отново”, изясни той,

Паметникът не е рисков за туристите, уточни кметът, само че стълбите стават рискови, тъй като мърдат. „ Сега идва пролет, ще пуснем шадраваните, ще забележим те в какъв тип са и дали изобщо отново ще тръгнат” , сподели той.

Според мнението на общината виновност за положението на паметника има кмета, поради неприятна употреба и това, че се карат атв-та и мотори.

„ Ние не сме подобен баровски град, доста атв-та да дойдат в Калофер и тъкмо по тези стъпала да минават, персонално аз не съм виждал. Имаме видеонаблюдение, което може да потвърди това нещо. Те в случай че са забелязали трябваше да ни сигнализират”, разяснява кметът.

Според него, в случай че не се вземат незабавни ограничения за тези стълби, ще става по-зле и на пролет ще би трябвало отново да се прави ремонт, тъй като още е в гаранция. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР