Мелбърн, Австралия – Десетки хора напускат имиграционния арест в Австралия,

...
Мелбърн, Австралия – Десетки хора напускат имиграционния арест в Австралия,
Коментари Харесай

Задържаните се разхождат на свобода след „решението, променящо живота“ на Австралийския върховен съд

Мелбърн, Австралия – Десетки хора напущат имиграционния арест в Австралия, откакто Върховният съд постанови безсрочно задържане нелегално.

Въпреки че случайното задържане на търсещи леговище и бежанци е нарушаване на интернационалното право, поредните австралийски държавни управления не престават случайно да задържат бежанци след решение от 2004 година, което го признава за законно съгласно вътрешното законодателство на Австралия.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Обединеното кралство осъжда член на ИДИЛ на осем години затвор Австралиец, който раздуха хипотетични военни закононарушения в Афганистан, е изправен пред съда Върховният арбитър беше намален в Индонезия, откакто отсъди в интерес на президента наследник „ Съдът е измамникът “: Какво се случи при свидетелските показания на Доналд Тръмп за машинация? завършек на списъка

Но всичко се промени на 8 ноември, когато Върховният съд постанови, че практиката е противозаконна.

След решението 80 души – бежанци, както и хора, държани от имиграция по други аргументи – бяха неотложно освободени в общността, като най-малко още 92 отговаряха на изискванията за освобождение. Експертите споделят, че още 300 случая също могат да бъдат наранени от решението.

„ Това е извънредно значимо решение, което ще има промени в живота на хората, които са били арестувани в продължение на години, без да знаят по кое време или даже дали в миналото ще бъдат освободени “, Жозефин Лангбиен, старши правист в Human Правният център за правата, сподели Al Jazeera.

„ Хората, които са изгубили години от живота си, може най-сетне да имат късмет да възвърнат свободата си и да се върнат при своите фамилии и общности. “

Докато Австралия краткотрайно приема 13 500 души всяка година за презаселване посредством програмата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, тези, които идват по други способи – като да вземем за пример с лодка от Индонезия – биват арестувани в затворнически уреди.

От 2013 година Австралия извършва интервенция „ Суверенни граници “, която държавното управление разказва като „ водена от военните интервенция за сигурност на границата “.

Задържането в сурови офшорни центрове за обработка е друга част от тази политика, която съгласно австралийското държавно управление е нужна за оценка на статута на емигрант и вероятно за даване на краткотрайна виза.

Human Rights Watch, Amnesty International и други правозащитни организации обаче от дълго време настояват, че политиката опонира на интернационалното право, в това число Конвенцията на Организация на обединените нации за бежанците – която не разрешава случайното задържане на бежанци и постановява, че търсенето на леговище не е нелегално – и Конвенцията против изтезанията.

Критици, като създателя и някогашен арестуван Бехруз Бучани, също споделят, че задачата на политиката е да сътвори толкоз тежки условия, че евентуалните бежанци да бъдат възпирани да търсят леговище в Австралия преди всичко.

Лангбиен сподели пред Ал Джазира, че приблизително бежанците са били арестувани приблизително по 708 дни или в континенталната част на Австралия, или в офшорни центрове за задържане на отдалечени острови като Науру.

„ По-рано тази година държавното управление разкри, че най-дългият интервал, в който е арестувано лице в имиграционен арест, е бил 5766 дни – което е близо 16 години “, сподели тя.

За съпоставяне, Съединените щати държат бежанци 55 дни, до момента в който в Канада бежанците се държат единствено две седмици, преди да се вземе решение дали могат да останат в страната.

„ Не е затвор “

Ищецът по делото във Върховния съд беше мъж от рохингия, употребяващ псевдонима NZYQ, който беше арестуван за неопределен срок заради липса на благоприятни условия за депортиране. Като рохингия той не може да се върне в Мианмар, където най-вече мюсюлманското малцинство беше лишено от поданство през 80-те години на предишния век и стана обект на брутална военна принуда през 2017 година

Противоречиво обаче е, че NZYQ преди този момент е бил осъждан за полови закононарушения против деца, бил е в пандиза и визата му е била анулирана.

При естествени условия неавстралиец би бил депортиран, откакто е излежал присъда за такива тежки закононарушения.

Но защото NZYQ беше без поданство, когато беше освободен условно през 2018 година, австралийското държавно управление не можа да го направи.

Като подобен, NZYQ остана в ареста без реалистична вероятност за извеждане и съдът постанови това безсрочно задържане за нелегално според австралийската конституция.

„ Съдът откри, че задържането за неопределен срок е отвън конституционните ограничавания на властта на държавното управление “, сподели Лангбиен.

Langbien сподели също пред Al Jazeera, че е значимо да се признае, че макар че NZYQ е направил съществено закононарушение, той е излежал присъдата си и би трябвало да бъде освободен в общността, както всеки различен извършител би бил съгласно вътрешното законодателство.

„ Имиграционното задържане не е затвор “, сподели тя. „ Тези две системи [имиграционното право и наказателното право] са и би трябвало да бъдат изцяло обособени. Конституцията не разрешава имиграционното задържане да се употребява за наказателни цели. Австралийското държавно управление в никакъв случай не е имало право да употребява имиграционното задържане като метод за наказване на хора или за удължение на присъдите. “

Решението анулира прецедента от 2004 година по делото на Върховния съд, известно като Ал Катеб, което постановява безсрочното задържане на палестински мъж без поданство е законно в областта на австралийското законодателство.

И въпреки всичко Лангбиен сподели, че това в никакъв случай не е трябвало да се случва и че решението ще се разпростре освен върху хора без поданство, само че и върху доста хора, които не могат да се върнат в страната си на генезис заради аргументи като боязън от гонене.

„ Решението на Върховния съд ще докара до освобождението на хора, които трябваше да бъдат освободени преди доста години “, сподели тя пред Al Jazeera.

„ Всеки, без значение от неговото поданство или визов статус, има право да не бъде нелегално или случайно арестуван от нашето държавно управление. “

„ Красива наслада “

Докато имаше празненства, когато десетки арестувани бяха освободени, неочакваната независимост сътвори нов набор от провокации за хората, които са издържали на продължителната неустановеност на лишаването от независимост за неопределен срок.

Хана Дикинсън, основен юрист и началник на правната стратегия за правата на индивида в Центъра за запаси за търсещи леговище, сподели пред Ал Джазира, че реакцията на освободените е била „ много необикновена и доста вълнуваща “.

„ Получаваме текстови известия от нашите клиенти със фотоси на тях със фамилиите им. Най-накрая се прибират у дома от центъра за задържане след 10 години разлъка. Така че има красива наслада. “

Тя обаче добави, че има и безпокойствие.

„ Има боязън, а също и болежка, произлизаща от това, че сте били арестувани толкоз дълго, и терзание, че нещо ще бъде направено, с цел да се отнеме тази независимост “, сподели тя.

Бежанците, които са освободени в австралийската общественост, постоянно получават ограничаващи краткотрайни визи, които включват ограничавания за работа и постоянно подлежат на постоянен обзор.

Дикинсън сподели пред Al Jazeera, че визите, издадени на освободените предходната седмица, „ имаха приложени 18 условия “.

„ И може да са неща като условия за докладване. Те може да са неща като типа работа, която човек може да предприеме. И те нормално включват условия на държание като неизвършване на закононарушение. Те са доста изчерпателни и много ограничаващи по природа “, сподели тя.

Иън Ринтул от Коалицията за деяние за бежанците сподели, че държавното управление носи отговорност да обезпечи подкрепящ преход към общността.

„ Правителството не може просто да изхвърли тези хора, които са държани нелегално от години, в общността без подобаваща поддръжка “, сподели той.

„ Задържането за неопределен срок е съществено нарушаване на правата на индивида, което има опустошителни последствия, в това число самоубийство и други опити за самонараняване. “

Продължителното им задържане значи, че доста от арестуваните ще се затруднят да открият нов живот.

„ Много са изгубили фамилии и фамилни връзки вследствие на годините в ареста. Те са изгубили приходи, изгубили са години на вероятно образование, което е лимитирало опциите им за живот “, сподели Ринтул.

„ Много от тях имат проблеми с психологичното здраве, породени от годините на нелегално имиграционно задържане, което ще направи намирането на работа и задържането на работа същинско предизвикателство. “

Министърът на имиграцията Андрю Джайлс не разяснява бъдещите последствия от решението на Върховния съд, наблягайки нуждата да се „ подсигурява сигурността на общността да се поддържа “.

Сред освободените през миналата седмица е Сирул Азхар Умар, който беше част от защитата на тогавашния малайзийски министър на защитата Наджиб Разак и беше наказан на гибел за нашумялото ликвидиране на монголския преводач Алтантуя Шаарибуу. Сирул избяга в Австралия в очакване на обжалването му и макар че по-късно беше задържан, Австралия не депортира хора в страни, които поддържат смъртното наказване.

В отговор на Al Jazeera Министерството на вътрешните работи означи, че цялостното решение към момента не е оповестено и отхвърли да разяснява дали ще бъдат направени законодателни промени, с цел да се затвори правната малка врата, основана във връзка с задачата на интервенцията Суверенни граници.

„ Департаментът сега преглежда заповедите и решението на Върховния съд “, се споделя в изказване на департамента. „ Върховният съд към момента не е дал писмени претекстове за решението си, затова би било несвоевременно да разясняваме въпроса. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР