Мексико настоя пред гостуващия държавен секретар Антъни Блинкен американските власти

...
Мексико настоя пред гостуващия държавен секретар Антъни Блинкен американските власти
Коментари Харесай

Мексико настоя пред Блинкен САЩ да отворят отново всички гранични пунктове

Мексико настоя пред гостуващия държавен секретар Антъни Блинкен американските управляващи да отворят още веднъж всички гранични пунктове сред двете страни, заяви мексиканският външен министър Алисия Барсена. На този декор Вашингтон търси подпомагане за секване на " противозаконната миграция ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Отварянето на граничните пунктове е първостепенна задача за Мексико ", сподели Барсена пред кореспонденти. " Говорим за икономическата част, само че и за структурните аргументи за миграцията. "

Правителството на президента Джо Байдън желае помощ от това на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за понижаване на миграционните потоци и справяне с рекордния брой хора, опитващи да доближат границите на Съединени американски щати, основен въпрос в навечерието на американските президентски избори през ноември следващата година.

Само за тази година над половин милион души са пресекли рисковите джунгли на Дариенския провлак на границата сред Южна и Централна Америка - двойно повече спрямо миналогодишния връх. Много от тях бягат от беднотия, престъпност и спорове в родните си страни, а задачата им е да стигнат до Съединени американски щати.

По-рано този месец американските митнически управляващи краткотрайно затвориха за пет дни два от главните железопътни пунктове по границата, а други бяха безсрочно затворени, с цел да могат да се пренасочат чиновниците от тях за защита на други невралгични места по границата, към които се насочват огромни миграционни потоци.

Лопес Обрадор, който предходната седмица увери Съединени американски щати, че Мексико ще помогне за понижаване на мигрантския напън, прикани американския Конгрес да влага повече в бедните хора в Латинска Америка и Карибите, " вместо да построява бариери и огради с бодлива тел в реката и да мисли за издигане на стени ".

" По-полезно и по-човечно е да се влагат средства в развиването на хората и ние постоянно сме предложили точно това ", съобщи мексиканският президент на конференция.

Той изрази очакване въпросът с миграцията да се трансформира във водещата тематика предвид на изборите в Съединени американски щати следващата година.

Лопес Обрадор също се срещна в столицата Мексико с ръководената от Блинкън делегация, която включваше още и американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

" Сътрудничеството сред Съединени американски щати и Мексико е от решаващо значение за благоденствието и сигурността на нашите страни, а и на Америките като цяло. Добре е, че (с президента Лопес Обрадор) обсъждаме тези въпроси, само че и общите ни старания за понижаване на незаконната миграция ", съобщи Блинкън в обществените мрежи.

Вчера колона от хиляди мигранти и хора, търсещи леговище, се придвижаше от Южно Мексико на север (така наречените мигрантски кервани - бел. ред.) с вярата да стигнат границите на Съединени американски щати. Много от тях са с дребни деца.

" Няма защо да се връщаме в страната ни, в случай че нямаме нищо там ", сподели Ноемия Сендехас, майка, която е поела по пътя към Съединени американски щати дружно с четирите си деца. " Аз пристигам от Венецуела, а Венецуела е унищожена. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР