Мексикански учени потвърдиха съществуването на сеизмичен разлом под гъсто урбанизирана

...
Мексикански учени потвърдиха съществуването на сеизмичен разлом под гъсто урбанизирана
Коментари Харесай

Сеизмичен разлом пресича столицата на Мексико

Мексикански учени потвърдиха съществуването на сеизмичен разлом под гъсто урбанизирана зона в западната част на столицата Мексико, заяви Агенция Франс Прес.

Сеизмолозите са стигнали до този извод, откакто са проучили произхода на няколко трусове в столицата сред декември и януари, предава Българска телеграфна агенция.

„ Съществуването на тази цепнатина, наречена „ Разлом Платерос-Микскоак “, към този момент беше изтъкнато в университетски диалози и даже беше препоръчано в картата на риска на град Мексико, само че в никакъв случай до момента не беше доказано “, се споделя в известие на Инженерния институт на Националният самостоятелен университет на Мексико (UNAM), оповестено в четвъртък.

Авторите на това проучване са конфигурирали портативни станции, които разрешават „ невиждан разбор “ на сеизмичната интензивност в западната част на столицата.

Учените са локализирали епицентровете на земетресенията, регистрирани през декември и януари, и разкрили разлики с предходни оценки на Националната сеизмологична работа.

„ Бяхме сюрпризирани да открием цепнатина с дължина малко повече от километър, която минава съвсем непрестанно през региона на Микскоак “, оповестяват сеизмолозите. Микскоак е състоятелен квартал на междинната класа с жилищни и търговски региони, кръстосан от огромни булеварди.

Проучването на UNAM започва след 23 „ микроземетресения “, усетени основно в западната част на столицата Мексико сред 3 декември и 10 януари, с магнитуд от 1,1 до 3,2 и с дълбочини под 1,4 километра.

„ Размерите и капацитетът на разлома Платерос-Микскоак “ към момента се изследват “, се показва в отчета.

Мексико е ситуирано сред пет тектонски плочи, чиито придвижвания го вършат една от най-сеизмично дейните страни в света, изключително по крайбрежието на Тихия океан - от границата с Гватемала до щата Халиско на запад.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР