Междуведомствен съвет начело с финансовия министър ще води и поддържа

...
Междуведомствен съвет начело с финансовия министър ще води и поддържа
Коментари Харесай

Чернова на българския отговор на “Магнитски” сее страх от запори и за неудобни в бизнеса

Междуведомствен съвет отпред с финансовия министър ще води и поддържа два “черни ” листата - на лицата, за които има данни, че заплашват националната сигурност, и на обвързваните с тях, планува работният вид на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната

След инспекция и разбор на лицата от двата листата ще се постанова неотложно заледяване на средствата - в случай че остане, този текст евентуално ще провокира нов трус в Народното събрание.

Пореден трус в обединението и в Народното събрание предвещава чернова на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Копия от документа се предаваха измежду депутатите апокрифно в четвъртък. За работните текстове на бъдещия закон, с който страната би трябвало да отговори на световния американски “Магнитски ”, се твърди, че са писани от работна група. В нея влизали специалисти от министерствата на финансите и на правораздаването.

На уеб страницата на двете “отговорни ” ведомства обаче няма разгласен план. Такъв липсва и в портала за публични съвещания, откри инспекция на “24 часа ”.

Според версията, която съпровожда появяването му в разнообразни медии, измежду които и “24 часа ”, е, че е планувано той да бъде признат от кабинета на автограф и след това изпратен в Народното събрание.

От финансовото министерство обаче категорично го отхвърлиха

Оттам обясниха, че е допустимо да циркулира някаква “чернова ”, която не е обсъждана и готова за финално решение.

До няколко седмици в най-кратки периоди така наречен български закон “Магнитски ” ще бъде препоръчан на вниманието на депутатите - по този начин вицепремиерът и финансов министър Асен Василев преди повече от месец отговори на парламентарно запитване. Въпроса тогава зададе Иво Атанасов от “Има подобен народ ”.

Предисторията - след налагането на глобите от Съединени американски щати по Глобалния закон “Магнитски ” на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков първото служебно правителство на Стефан Янев обяви, че започва работа по български закон, който да урежда следствията от налагането на външни наказания.

Специална комисия тогава изслуша по тематиката финансовия и правосъдния министър, както и шефа на Българска народна банка. А на работна група сред министерствата на правораздаването и на финансите, ръководени по това време от Янаки Стоилов и Асен Василев, бе предоставена подготовката на подобен план.

“Единствено мога да потвърдя, че има такъв план, само че не мога да го разясня, не съм се срещнал с него ”, сподели в четвъртък пред “24 часа ” Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

“Не е обсъждан, нито координиран с Има Такъв Народ никакъв план ”, разяснява шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Лаконичен бе и депутатът от “Коалиция за България ” Петър Кънев: “Чувал съм, че ще има подобен план, само че не съм го виждал ”.

Проектът, с който “24 часа ” разполага, дефинира като риск за икономическата и финансовата система, когато са налице следните данни: за активност против ползи, по които сме се задължили да пазиме с интернационалните контракти, когато се употребяват с незаконни цели високотехнологични финансови артикули, като разплащания посредством интернет, в това число посредством криптовалути намиращи се отвън финансовия и фискалния надзор, злоупотреби и измами в киберпространството, нерегламентирана активност на капиталови медиатори, в това число посредством интернет уеб сайтове, без съответно позволение, прехвърляния през българската банкова система на финансов ресурс с неустановен/престъпен генезис или за вложение в стопанската система на страната на такива капитали. Той включва в рисковите за националната сигурност и нередности и злоупотреби при усвояването на средства от Европейски Съюз, както и наложени наказания от друга страна.

Според текстовете всеки, за който са събрани такива данни след инспекция и разбор, влиза в народен лист, признат с решение на Министерския съвет. Ще има и втори лист - на обвързваните лица. Задължени да ползват този закон съгласно плана са органите на изпълнителната власт, държавните и общинските предприятия, обществените предприятия, Българска народна банка.

Отсега може да се допусна и коя ще е ябълката на раздора при разискването на закона в Народното събрание. Проектът планува органите, които ще го ползват, неотложно да предприемат действия за замразяване на средства и други финансови запаси на лицата, включени в националния лист, както и на обвързваните с тях от втория лист. Предвидено е също прекъсване на осъществяването на подписани с тези хора контракти и недопускане на бъдещи договорни връзки с тях.

Политически партии, които са учредени или пък се управляват от лица в листата, ще бъдат лишени от държавна дотация. Ако текстовете бъдат признати, наличието в листата ще бъде съображение и за инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Експертите обаче оферират плануваните ограничения да не засягат правата на труд, на публично и здравно обезпечаване, обществено подкрепяне, обучение и правото на отбрана на лицата в “черния лист ”.

Предвижда се основаването на междуведомствен съвет като съвещателен орган към държавното управление отпред с финансовия министър, а негови членове да са заместител министри на правораздаването, на външните и вътрешните работи, на стопанската система, зам.-шеф на Национална агенция за приходите и зам.-председател на ДАНС. Този съвет ще води и поддържа двата листата - на лицата, за които има данни, застрашаващи националната сигурност, и на обвързваните с тях.

Държавните органи не могат да отхвърлят да дават сведения на този съвет по съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка, написа още в плана.

Въз основа на стимулирана молба от заинтригуваното лице или по искане на съвета Министерският съвет може да позволи освобождение на замразяването във връзка с средствата за покриване на съществени разноски - закупуване на хранителни артикули, както и за заплащане на наем, лекуване, налози и такси за комунални услуги, както и за обезпечаване на правна отбрана.

Решение на държавното управление за включване в листата или за заледяване на средства ще може да се апелира пред Върховния административен съд. Срокът за изговаряне е едномесечен.

В преходните и заключителните разпореждания на плана се прецизира, че инспекция и разбор за съгласуваност се прави, в случай че включеното в листата физическо лице е шеф, пълномощник или ликвидатор на сдружение, има над 1/3 от капитала на сдружение, включено в листата, или е брачна половинка, родственик по права линия - без ограничавания, по съребрена линия - до четвърта степен в това число, или родственик по сватовство - до трета степен в това число, с лице, включено в листата.

" Репресията е извънредно право на страната. Не инцидентно обаче тя е отдалечена от политическите субекти като извънредно право на правосъдната власт ", безапелационен бе финансист, поискал анонимност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР