Междусрочната ваканция за учениците в страната е от 3 до

...
Междусрочната ваканция за учениците в страната е от 3 до
Коментари Харесай

Синдикат предлага на МОН да удължи междусрочната ваканция в страната заради грипа

Междусрочната почивка за учениците в страната е от 3 до 5 февруари, в това число, съгласно графика за ваканциите през сегашната образователна година, оповестен в уеб страницата на Министерството на образованието и науката. Вторият образователен период през образователната 2023/2024 година за учениците от първи до 12-и клас се планува да стартира от 6 февруари, вторник.

Синдикатът аргументира предлагането си до просветното министерство с данни от направено национално проучване с присъединяване на учители и родители, осведоми Българска телеграфна агенция.

На въпроса: " Правилно ли е решението да се вкарва образование от разстояние в електронна среда, при оповестяване на грипна зараза? ", 89,6% са дали отговор, че не е вярно и единствено 10 на 100 считат, че това е положително решение.

Поптани " Трябва ли да се обезпечава заместващ преподавател, при онлайн образование, в случай че той е болен? ", единствено 38,5 на 100 от интервюираните считат, че би трябвало да се обезпечи заместващ преподавател, а 50,1% считат, че не би трябвало.

69,8 на 100 дават отговор, че ваканцията би трябвало да бъде удължена с четири дни, до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3% считат, че междусрочната почивка би трябвало да се усили с два дни, а 2,8% считат, че не би трябвало да се удължава.

" Синдикатът " Образование " проучва решенията на националните общински институции в области, в които е оповестена грипна зараза. Там се постанова практиката да се вкарва отдалечено образование, само че дали това е съответстващо при съществуване на към 30 % заболели възпитаници и учители? Решението за въвеждане на онлайн образование е в полза на учениците, само че дали то кореспондира със способността на учителите да извършват служебните си отговорности тогава, когато са заболели? Очевидно не ", декларират от синдиката " Образование ".

 

Председателят му Юлиян Петров обобщава, във връзка изследването, че не е вярно решението да се афишира отдалечено образование по време на грипна зараза, тъй като няма по какъв начин заболели възпитаници да бъдат принуждавани да се образоват и заболели учители да извършват своите трудови отговорности.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР