Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт.

...
Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт.
Коментари Харесай

Официално откриха интерконектора между България и Гърция


Междусистемната газова връзка сред България и Гърция към този момент е реалност. Интерконекторът разрешава да получаваме цялостния размер от по-евтин азерски газ, който България беше договорила преди време. Така цената на синьото гориво за октомври може да поевтинее с близо една трета.

За формалния старт на връзката в София пристигнаха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, а също и изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.



" Съвместните старания сред България и Гърция за довеждане докрай на Интерконектора се оказаах сполучливи. Интерконектора има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности на домашно равнище. Ще осигурни доствките на природен газ за България, което е от изключителна значимост за енергийната сигурност на страната. Съществуването на Интерконектира ни прави по-малко уязвими ", съобщи министър председателят Гълъб Донев.

" Европейския съюз поддържа този прокект от самотп начало с политическа и финансова помощ. Отпсунахме 250 млн. евро. Днес стартира нова епоха за България и Източна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди да стартира ужасяващата война против Украйна и енергийната против Европа. Този газопровпд трансформира променя обстановката за България ", уточни Урсула фон дер Лайен.



" Проектът ще извършва доста значима роля за диверсификация и енергийната сигурност. Знаете, че сегашната обстановка в света демонстрира какъв брой е значимо това. От години азербайджански газ е на пазара, а в този момент към този момент е и в Европа ", напомня азербайджанския президент Алиев.

" Най-после. Дълго преди Шекспир да напише " Всичко е добре, когато приключва добре ", българите разбираха какъв брой е положително това изкаване. Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала за откриването на Интерконектора ", означи президента Радев.

Газовата връзка е дълга 140 км, сред Комотини и Стара Загора. По нея се чака да идва доста по-евтино синьо гориво от Азербайджан.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР