Международното летище “Daxing до китайската столица Пекин отвори врати само

...
Международното летище “Daxing до китайската столица Пекин отвори врати само
Коментари Харесай

Морската звезда “Daxing” – най-голямото летище в света

Международното летище “Daxing ” до китайската столица Пекин отвори порти единствено броени дни преди 1 октомври, когато са честванията за 70-годишнината от провъзгласяването на Китайската национална република. То се простира на повърхност от 700 хиляди квадратни метра (приблизително колкото 97 футболни игрища), а това го прави най-голямото в света.

В градежа, почнал през 2014 година, държавното управление е вложило общо към 17.5 милиарда $, а по него са работили над 40 000 души. Планът на летището и формата на морска звезда е по концепция на екипа на гениалната архитектка Заха Хадид, която умря през 2016-а преди да довърши плана, както и на студиото за дизайн Lead 8.

По тавана на авангардното ново летище има 8 000 прозорци, като по този метод оптимално се употребява дневната светлина. Чекирането става за по-малко от 30 минути, тъй като е автоматизирано и се прави в по-голямата си част от самите пасажери, без намесата на личен състав.

До идната пролет ще бъде покрито осъществяването на полети до 112 дестинации. Засега летището разполага с 4 писти, като следва построяването на още 3. Очаква се да обслужва 100 млн. души и през него да минават най-малко 4 млн. тона товари годишно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР