Международно признатият парламент на Либия гласува за отмяна на споразумението

...
Международно признатият парламент на Либия гласува за отмяна на споразумението
Коментари Харесай

Парламентът на Либия отхвърли споразумението за военно сътрудничество с Турция

Международно приетият парламент на Либия гласоподава за анулация на съглашението за военно съдействие сред държавното управление на Националното единодушие (ПНС) на Фаиз Сарадж и Турция, заяви Ал Арабия, представена от ТАСС.

Депутатите в Народното събрание сега организират незабавна среща по въпросите на военното съдействие сред Триполи и Анкара.

Преди дни президентът на Турция Реджеп Ердоган ратифицира резолюцията, предвиждаща опция за изпращане на турски военни в Либия. По този метод взаимната резолюция Триполи-Анкара бе дефинитивно одобрена от Турция.

Резолюцията бе гласувана, откакто в края на ноември Турция и интернационално приетото либийско държавно управление на националното единодушие (ПНС) подписаха две съглашения - за съдействие във военната област и сигурността и за морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие, а в края на декември ПНС на премиера Файез ел Сарадж изиска помощ от Анкара за отбиване на настъплението на силите на авторитетния в Източна Либия боен пълководец Халифа Хафтар.-->

След свалянето и убийството на либийския водач Муамар Кадафи през 2011 година Либия на процедура престана да действа като единна страна. В страната царува двувластие. Избраният от народа парламент заседава на изток, а на запад, в столицата Триполи, Правителството на националното единодушие, отпред с Фаиз Сарадж е образувано с поддръжката на Организация на обединените нации и Европейския съюз.

Властите на източната част на страната работят без значение от Триполи и си сътрудничат с Либийската национална войска, ръководена от Хафтар, който не стопира да се пробва да превземе Триполи от април тази година насам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР