Международният валутен фонд предупреди за нови сътресения на финансовите, тъй

...
Международният валутен фонд предупреди за нови сътресения на финансовите, тъй
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за сътресения на финансовите пазари заради затягането на паричната политика

Международният валутен фонд предизвести за нови разтърсвания на финансовите, защото държавните управления по света минават към режим на възобновяване, написа Си Ен Би Си.

Централните банки по целия свят подхващат ограничения за стягане на паричните си политики в опит да охладят високата инфлация. Това може да тласне по-рисковите активи надълбоко в алената територия, макар обещанията за равномерен преход, споделя обиас Ейдриън, началник на подразделението за парична политика и финансови пазари на фонда

„ Със сигурност може да станем очевидци на по-нататъшно стягане на финансовите условия, а това значи, че рисковите активи, като да вземем за пример акциите, ще станат обект на спомагателни разпродажби “, сподели той.

В сряда Федералният запас на Съединени американски щати съобщи, че от февруари ще понижи размера на активите, които изкупува месечно, а март ще покачих главния лихвен %.

„ Надяваме се, че това няма да бъде безпорядъчно, а ще има поредна промяна при оценките на акциите. Оценяваме да вземем за пример, че при неочаквано  по-нататъшно стягане с 50 базисни пункта можете да има забележителна ликвидация на пазарите на акции “, добави той, като уточни, че някои браншове ще бъдат по-силно наранени от други.

Подобно разстройване може да се отрази и на крипто пазарите, които стават все по-взаимосвързани с обичайните финансови пазари и сами по себе си са обект на разпродажби от началото на годината.

Коментарите на Ейдриън идват, откакто МВФ разгласява в четвъртък своя отчет за световната финансова непоклатимост, който включваше намалени на прогнозата за световния стопански напредък на 4,4% през 2022 година

Въпреки натиска от повишаващите се лихвени проценти, в отчета се отбелязва, че се чака корпоративните облаги в множеството браншове да надминат равнищата от преди пандемията.

Докладът на МВФ също акцентира рисковете от напън върху нововъзникващите пазари от нормализиране на политиката измежду развитите стопански системи.

МВФ преди този момент предизвести, че стягането на политиката на Съединени американски щати ще попречи на икономическото възобновяване в разрастващата се страни в Азия.

„ Със сигурност сме очевидци на закъснение на финансовите потоци при голям брой нововъзникващи пазари през последните три месеца и можем да чакаме по-нататъшно закъснение “, сподели Ейдриън.

Инфлационният напън в нововъзникващите пазари също накара доста централни банки да покачат лихвените проценти, излагайки на риск зараждащото се възобновяване на растежа.

„ Такова по-нататъшно стягане на вътрешните финансови условия в миг на високи фискални дефицити и потребности от външно финансиране може да докара до доста натоварване “, се споделя в отчета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР