Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж през

...
Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж през
Коментари Харесай

МВФ повиши леко прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. до 2,9%

Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за световния напредък през 2023 година с  0,2 проценти пункта до 2,9%, отбелязвайки, че повторното отваряне на Китай след двегодишната строга политика на " нулев Covid " е проправило пътя за " по-бързо от предстоящото " възобновяване, съобщи БНР. В поддръжка за възходяща оценка е и " изненадващо устойчивото " търсене в Съединените щати и Европа, както и облекчаването на енергийните разноски след внезапното има покачване през предходната година.

МВФ обаче предизвести, че салдото на рисковете по отношение на икономическото развиване остава в посока надолу, само че означи, че неподходящите опасности са намалели от октомври предходната година насам. През октомври фондът предвижда стопански напредък през актуалната година от 2,7 на 100 с предизвестия, че светът елементарно може да изпадне в криза.

Според прогнозите на фонда световният напредък ще се забави през тази година до 2,9% от 3,4% през 2022г., след което ще се форсира до 3,1% през 2024 година Прогнозата за следващата година обаче е с 0,1 проценти пункта под прогнозата на МВФ от предишния октомври, защото цялостното влияние на нападателните покачвания на лихвените проценти на централната банка забавя търсенето.

Международната организация също по този начин съобщи, че чака корекциите на паричната политика на централните банки по света (повишаването на лихвите) и спорът Русия-Украйна да продължат да въздействат върху икономическата интензивност в международен проект.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша уточни, че рисковете от криза са намалели и че централните банки реализират прогрес в управлението на инфлацията, само че е нужна още работа за ограничение на цените и нови разстройства могат да дойдат от по-нататъшната ескалация на съветската война в Украйна и борбата на Китай против Covid-19.

" Трябва да сме готови да чакаме непредвиденото, само че това може да съставлява повратна точка - с постигане на растежното дъно и по-късно спад на инфлацията ", сподели Гуриншас пред кореспонденти за вероятностите за 2023 година, съобщи Ройтерс.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР