Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще понижи прогнозата си за

...
Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще понижи прогнозата си за
Коментари Харесай

МВФ вероятно ще понижи прогнозата си за глобалния растеж заради Омикрон

Международният валутен фонд (МВФ) евентуално ще намали прогнозата си за световния стопански напредък поради появяването на разновидността на ковид Омикрон. " Новият вид, който се популяризира доста бързо, може да подкопае доверието и по тази причина евентуално ще станем очевидци на известно намаление на нашата октомврийска прогноза за световния растеж ", съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева по време на конференцията Reuters NEXT, която събира международни водачи и иноватори, с цел да зададе нов метод за справяне с провокациите през идната година.

Според прогнозата на фонда от октомври световната стопанска система ще нарасне с 5.9% през 2021 година и с 4.9% през 2022 година Тогава беше обърнато внимание на евентуални закани като нови разновидности на ковид-19, които могат да усилят несигурността за времето, належащо за излизането от пандемията.
Доминиращ вид в международен мащаб?
Смята се, че сега инфекции с Омикрон има в към 40 страни. Световната здравна организация (СЗО) споделя, че разновидността е мощно инфектиран и евентуално ще стане преобладаващ в международен мащаб, въпреки че към този момент е мъчно да се каже сигурно. Сега Делта съставлява близо 99% от световните случаи на възпаление. " Колко обезпокоени би трябвало да бъдем? Трябва да се подготвим и да бъдем внимателни, а не да се паникьосваме, тъй като се намираме в друга обстановка по отношение на преди година ", показват от СЗО.

Майк Райън, шеф по изключителните обстановки в СЗО, разяснява пред английската Военновъздушни сили, че сега светът разполага с " високо ефикасни ваксини " против ковид и фокусът би трябвало да бъде върху разпределянето им отмерено из страните. Той твърди, че няма доказателства за нуждата от променянето на имунизациите по отношение на новия вид Омикрон.
Реклама Инфлация, дълг и климатични промени
По време на конференцията Reuters NEXT Кристалина Георгиева разяснява и високата инфлация в Съединени американски щати, на която съгласно нея политиците би трябвало да извърнат изключително внимание. Същевременно ръководещият шеф на МВФ съобщи, че мощната американска стопанска система ще окаже позитивно въздействие в световен мащаб, даже в случай че това значи, че Федералният запас ще пристъпи към намаляване на подкрепящите си политики през идващите месеци, както чакат икономистите.

Георгиева показва, че намаляването на митата е " потребен инструмент " за управление на инфлацията и е окуражена от работата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати Катрин Тай във връзка с орязването на цените. Но добавя, че това не е " магическо хапче " и би трябвало да има дейности по всички фронтове, с цел да може да се управлява инфлацията.

По отношение на разрастващите се страни Георгиева прикани за по-агресивно преструктуриране на дълга, с цел да не се трансформира дълговото задължение в дълготраен проблем. " Истината е, че идната година ще окаже напън във връзка с оправянето с дълга ", разяснява тя. И добави, че суверенният дълг е повишен с 18% по време на пандемията и ще отнеме десетилетия за връщане към предходните нива, в случай че не се приложи " доста по-агресивна " политика.

Накрая ръководещият шеф на МВФ отбрани фонда от рецензиите във връзка с неговата ангажираност с битката с климатичните промени. " Не считам, че през днешния ден има доста хора, съгласно които климатичните промени не са жизненоважни за стабилността, растежа и заетостта. И повода МВФ да се занимава с тази тематика е, тъй като за нашите членове тя е от голяма важност ", съобщи Георгиева.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР