Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да предостави на Аржентина

...
Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да предостави на Аржентина
Коментари Харесай

МВФ ще отпусне повече пари и по-бързо на Аржентина

Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да даде на Аржентина по-голям избавителен пакет - и да го направи по-бързо от в началото плануваното, предава BBC.

Помощта за закъсалата южноамериканска страна ще доближи $57,1 милиарда от плануваните по-рано $50 милиарда. И към $50 милиарда от тях ще бъдат налични още през 2019 година, което е с $19 милиарда повече от предстоящото.

Аржентина е изправена пред голям бюджетен недостиг и икономическа рецесия. Икономиката на страната се сви, откакто цената на аржентинското песо се срина, а сушата удари тежко износа на бранш земеделие.

Притеснени вложители изтеглиха средствата си от страната, оставяйки държавното управление и компании, които имат дълг в долари, в тежка обстановка. Миналият месец президентът Маурицио Марки изиска от МВФ да форсира избавителната стратегия, която ще поддържа бюджета.

 Икономиката на Аржентина се сви с 4,2%
Икономиката на Аржентина се сви с 4,2%

Износът пък понижа с 14%

Като част от съглашението с институцията, държавното управление даде обещание да понижи разноските и да реализира уравновесен бюджет до 2019 година.

Кристин Лагард, ръководещ шеф на МВФ, изрази убеденост, че пакетът - един от най-големите в историята на институцията - ще помогне за възвръщане на доверието на вложителите.

Но бюджетните проекти на кабинета провокираха митинги и стачки в страната поради спомените за " стягането на коланите " при предходна интервенция на МВФ в Аржентина.

 Аржентина стяга коланите
Аржентина стяга коланите

Ще се оправи ли страната с рецесията?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР