Международният валутен фонд (МВФ) разреши отпускането на още един транш

...
Международният валутен фонд (МВФ) разреши отпускането на още един транш
Коментари Харесай

МВФ одобри нов транш от 900 млн. долара за Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) позволи отпущането на още един транш от 900 млн. $ за Украйна, заяви организацията на 11 декември.

Той попада в обсега на Разширения механизъм на фонда (РМФ) - четиригодишно съглашение за финансиране, което ще разреши на Украйна да получи достъп до финансова помощ в размер на 15,6 милиарда $ на постоянни вноски. Изпълнителният съвет на МВФ отпусна средствата след утвърждението на втория обзор на съглашението на равнище личен състав през ноември 2023 година

" Тъй като войната се удължава, тя продължава да натоварва обществените финанси на Украйна ", съобщи Кристалина Георгиева.

" Навременните външни заплащания, както и непрекъснатите старания на вътрешния пазар са от основно значение за посрещане на финансовите потребности на Украйна и за опазване на макроикономическата и финансовата непоклатимост ", сподели още ръководещ шеф на МВФ.

Георгиева се срещна с Володимир Зеленски в централата на МВФ във Вашингтон, окръг Колумбия, откакто Управителният съвет утвърди втория обзор на РМФ. Украинският президент дойде във Вашингтон на 11 декември, преди срещата си с президента Джо Байдън на 12 декември.

Решението на Управителния съвет разрешава на управляващите да получат неотложен достъп до финансиране в размер на 900 млн. $ в поддръжка на държавния бюджет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР