Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономическия растеж

...
Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономическия растеж
Коментари Харесай

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи прогнозата си за икономическия напредък на Русия през 2024 г ., съобщи Агенция Франс Прес.

Очаква се съветската стопанска система да нарасне с 3,2% през тази година , при предходната прогноза за растеж от 2,6% , оповестена през януари, написа в отчета на  МВФ - " Световни стопански вероятности ".

Руският бюджет за защита за 2024 година възлиза на 10,8 трилиона рубли (около 115 милиарда долара), а настрана близо 110 милиарда $ са планувани от Кремъл като класифицирани разноски за неопределени цели, които евентуално също са свързани с войната, по данни на " Ройтерс ".

Така съветската стопанска система работи във боен режим, до момента в който офанзивата в Украйна се проточва към този момент трета година. Увеличаването на държавните разноски оказа помощ на Русия  да избегне нова криза, след спада на брутния вътрешен артикул с 2,2% през 2022 година поради интернационалните наказания.

Има обаче различен проблем. Масовата готовност - доброволна и наборна, пренасочването на запаси и капитали към произвеждане на оръжия и емигрирането през предходната година на стотици хиляди руснаци, които желаеха да избегнат военна работа, провокират дефицит на работна ръка в цивилните елементи на стопанската система.
 Икономиката на Русия
Разходите за защита и относително положителното възнаграждение в армията усилват непропорционално потребителското търсене, а поради това порастват и цените, а тези руснаци, които не са заети в бранша на обраната, обедняват.

Миналия месец централната банка на Русия резервира без смяна главния си лихвен % от 16 на 100, като шефът Елвира Набиулина предизвести, че продължава да " вижда признаци на прегряване " на стопанската система .

Този термин се употребява, когато индустриалният потенциал не е в положение да се оправи с възходящото вкупом търсене. В съответната обстановка в Русия растежът на производството е концентриран в един бранш - защитата и то значително за сметка на другите. В същото време увеличеното търсене също е обвързвано с държавните военни разноски. Така Русия става подвластна от войната в Украйна, която се трансформира в нещо като стопански балон.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР