Международният съд на ООН издаде смесено решение по иск на

...
Международният съд на ООН издаде смесено решение по иск на
Коментари Харесай

Съдът на ООН призна част от исковете на Украйна срещу Русия за финансиране на тероризма

Международният съд на Организация на обединените нации издаде смесено решение по иск на Украйна против Русия от 2017 година

Киев твърди, че Москва е нарушила интернационалните конвенции за битка с финансирането на тероризма, като е въоръжавала и подкрепяла проруските сепаратисти в Източна Украйна от 2014 година насам.

Новината идва на фона на към този момент двегодишната война, която Русия води против Украйна, откакто нахлу непровокирано на територията ѝ. Украинските въоръжени сили се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна в спор, в който от април 2014 година насам са починали повече от 13 000 души.

Украйна изиска от съда да подреди на Москва да спре финансирането на сепаратистите в Източна Украйна и да изплати обезщетение за нападенията им.

Според Киев Москва е виновна за дейностите на сепаратистите в Донбас, в това число за свалянето на малайзийския Боинг през 2014 година, когато починаха 298 души.

Русия отхвърля да е забъркана в свалянето на пътническия аероплан. Но ръководеното от Нидерландия интернационално следствие заключи, че самолетът е бил свален от съветска ракетна установка " Бук ", ситуирана на следена от сепаратистите територия.

Украйна също по този начин упреква откритите от Русия управляващи на нелегално анексирания през 2014 година украинския полуостров Крим в расова дискриминация. Според Киев те потискат правата на живеещите там етнически татари, украинци и други малцинства.

Киев очакваше решението да сътвори казус, който да повлияе на други каузи, заведени против Русия по отношение на дейностите ѝ на украинска територия.

В сряда основаният в Хага съд обаче почете желае отчасти. Той се съгласи, че Москва е нарушила договорите на Организация на обединените нации за битка с дискриминирането, като не е защитила образованието на украински език в Крим.

Съдът обаче отхвърли изказванията на Украйна за дискриминация по отношение на етнически татари и украинци на Крим. Според съда не може да се твърди с цялостна сигурност, че кримските татари са били преследвани съответно по етнически симптом, а не по политически аргументи.

Съдът не се съгласи и с настояването на Украйна Русия да ѝ заплати репарации.

В решението си съдът призна, че Русия е нарушила Конвенцията за битка с финансирането на тероризма, защото не е разследвала присъединяване на представители на " Луганската " и " Донецката република " в терористични формирования. Съдът обаче сподели, че не разполага с задоволително доказателства, с цел да одобри донецките и луганските сепаратисти за терористи.

На 2 февруари се чака Международният съд на Организация на обединените нации, подаден от Киев против Москва по отношение на нарушаването от страна на Русия на Конвенцията за попречване на геноцида.

Базираният в Хага Международен съд (МС) беше основан след Втората международна война, с цел да позволява правни тъжби, подадени от страни за хипотетични нарушавания на интернационалното право. Това е висшата правосъдна институция на Организация на обединените нации. Решенията на Министерски съвет са наложителни, само че той няма директно средство за тяхното осъществяване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР