Международният проект Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“,

...
Международният проект Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“,
Коментари Харесай

Български проект за къдроглавия пеликан е сред номинираните за наградата „Натура 2000“

Международният план „ Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път “, в който Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк „ Персина “ са сътрудниците за България, е измежду номинираните планове за влиятелната премия на Европейската комисия „ Натура 2000 “.

Проектът е измежду определените 21, които ще се борят за приз в пет категории – запазване на типовете, запазване на водите, връзка, социално-икономически изгоди и трансгранично съдействие. Всички 21 финалисти автоматизирано се класират за „ Наградата на публиката “.

Всеки може да поддържа „ Животът на пеликана “ до 27 април като даде гласа си на следния линк:

Тази година акцент е подложен върху опазването на влажните зони - морските и крайбрежните територии.

Наградата се присъжда на най-успешните планове, съдействали за запазване и ръководство на европейската екологична мрежа Натура 2000. Акцент се слага на природозащитните действия, повишение на осведомеността на хората за скъпите местообитания и биоразнообразието и наблягане на социално-икономическите изгоди от мрежата от предпазени територии. Наградите се връчват от 2013 година, с цел да се разпространяват напъните на всички европейски страни в опазването на предпазените зони от Натура 2000 и да се признае постигнатото от разнообразни организации и институции.

Награждаването на шестимата финалисти в категориите ще се организира в Брюксел по време на специфична гала през май.

Проектът „ Животът на пеликана “ е отдаден на опазването на къдроглавия пеликан на Балканския полуостров. Видът е знак на влажните зони и индикаторен тип за положението на тези застрашени местообитания. Най-редкият от цялото семейство пеликани, със единствено девет останали здрави колонии в Европа, само че и сплотяващ тип, чието запазване е от изгода за редица други водолюбиви типове и за биоразнообразието като цяло.

През 2011 - 2012 година, като част от природозащитен план, дружно с специалисти от ДПП „ Персина “ и WWF–България, изградихме три изкуствени дървени платформи в блатата на остров Персин, с цел да подтикваме къдроглавите пеликани да загнездят в това скъпо местообитание. През 2016 година дългогодишните старания се увенчаха с триумф - след повече от 60 години с единствена колония в езерото Сребърна, беше образувана втората гнездова колония на типа в България!

През идващите години новата колония продължи да се разраства и през 2021 година доближи рекордните 88 двойки. А напролет на 2021 година се образува трета гнездова колония на къдроглавия пеликан в България. Птиците заеха наколна дървена платформа в Натура 2000 зона „ Комплекс Калимок “, наоколо до град Тутракан.

Заради пресушаването на влажните зони, конфликтите с електропроводи, бракониерството, безпокойството, както и инфлуенцата по птиците, съществуването на планетата на този възвишен тип към момента е застрашено. Затова основаването на нови гнездови колонии у нас е от едно от най-значимите природозащитни триумфи освен в България, само че и в Европа. Възстановяването на основни влажни зони, сполучливото партньорство сред неправителствените организиации и държавните институции, както и построяването на наколни дървени платформи за безвредно гнездене на типа доведоха до тези изключителни резултати.

Дейностите по запазване на къдроглавия пеликан се правят в границите на план „ Животът на пеликана “ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по стратегия LIFE на Европейски Съюз и благодарение на Whitlеy Fund for Nature. Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите сътрудници, с изключение на Българско дружество за защита на птиците, и Дирекция на Природен парк „ Персина “, са Румънското орнитологично сдружение (SOR), Гръцкото орнитологично сдружение (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР