Международният наказателен съд (МНС) констатира, че Русия е нарушила части

...
Международният наказателен съд (МНС) констатира, че Русия е нарушила части
Коментари Харесай

Международният наказателен съд отсъди за Русия

Международният углавен съд (МНС) установи, че Русия е нарушила елементи от контракта на Организация на обединените нации против финансирането на тероризма, като не е разследвала финансовата поддръжка за сепаратистките групи в Източна Украйна през 2014 година, само че не постанови да бъде изплатена отплата, както желае Украйна, съобщи " Ройтерс ".

Висшият правосъден орган на Организация на обединените нации отхвърли да се произнесе по отговорността на Русия за злополуката на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна на 17 юли 2014 година съгласно настояването на Киев.



През 2022 година съд в Нидерландия осъди руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинеца Леонид Харченко за свалянето на самолета. Установено е, че това е станало с ракета, изстреляна от съветската установка " Бук ", предоставена на сепаратистите в Източна Украйна. Според следователите евентуално персонално съветският президент Владимир Путин е одобрил интервенцията по даване на оръжието. По-нататъшното следствие обаче беше прекъснато, защото Путин се употребява с имунитет като държавен глава. В злополуката починаха 298 души.

Путин е обект и на друго дело в МНС. То е за съветската политика за краткотрайно или непрекъснато изселване на хиляди украински деца от окупираните райони на Украйна. По това дело е издадена заповед за ареста на Путин и на Мария Лвова-Белова - съветския комисар по правата на децата. МНС приема, че " има рационални учредения да се счита, че обвинените носят отговорност за военното закононарушение - нелегално депортиране на население и за нелегално прекачване на хора от окупирани региони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинските деца ".

МНС през днешния ден постанови също по този начин, че Русия е нарушила контракта на Организация на обединените нации в региона на битката против дискриминирането, като не е защитила образованието на украински език на полуостров Крим.

Броят на учениците по украински език внезапно спадна, откакто през 2014 година Русия разгласи, че е анексирала Крим от Украйна, показва висшият правосъден орган на Организация на обединените нации.

Международният углавен съд обаче не даде на Украйна компенсацията, която тя изиска от Русия, и отхвърли искове за дискриминация против етнически татари и украинци след анексирането на полуостров Крим.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР