Международният джаз фестивал Варненско лято“ се провежда от вече над

...
Международният джаз фестивал Варненско лято“ се провежда от вече над
Коментари Харесай

Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен! | + Интервю с Анатолий Вапиров и дъщеря му Вероника Вапирова

Международният джаз фестивал „ Варненско лято “ се организира от към този момент над 30 години, неналичието на задоволително средства за провеждането му тази година може да лиши варненската аудитория от тазгодишното издание на събитието.

През тази година общинският фонд просвета на Варна отпуска за провеждането на джаз фестивала 23 хиляди лв. при поискани 35 хиляди лв.. До момента сумата не е и преведена, а единственият отговор от общината е, че нямат плануваните за фестивала пари, няма и кой да ги подпише. Освен всичко това....за провеждането на събитието обаче са нужни не 23, а най-малко 60 000 лева

Преди 2 години по същата причина " фестивална Варна " (създаден през 1964 г.), а дали ще загубим един от най-престижните джаз събития във Варна, зависи от всички нас.

В момента тече самодейност и всеки милеещ за Варна и традициите й може да помогне с финансово подаяние (виж банкова сметка в края на статията). Сумата би трябвало да бъде събрана до 10 юни 2023 година

Създателят на Международния джаз фестивал „ Варненско лято “, звездата от международна големина и щерка му Вероника Вапирова считат, че в случай че в реалност е имало предпочитание за продължаването на това събитие от страна на Общината, то те самите евентуално биха подкрепили събирането на средства и ремонта по местоположението, която също се оказва затруднение.

За усложненията пред провеждането на фестивала, неразбираемото му бъдеще и неналичието на поддръжка пред Moreto.net описаха основателят и шеф на Международния джаз фестивал „ Варненско лято “ Анaтолий Вапиров и щерка му Вероника Вапирова.

Моля, разкажете какви са усложненията, които изпитвате по организацията на Джаз фестивала?

Пред прага на идното 32-ро издание, емблематичния за града и България - Международен джаз фестивал " Варненско лято ", се намира пред потребността от финансова и техническа поддръжка за да продължи кураторската си задача, предоставяйки сцена за изгряващи и наложили се джаз реализатори от българската и международна сцена. Наред с концертната стратегия, фестивалът провежда отворени класове и работилници, тематични кино срещи, култивирайки среда за връзка и просветителни концепции за младежта и като цяло ценителите на джаз музиката.

За годишното осъществяване на фестивала се изисква покриване на разноски от над 60 хиляди лв.. В допълнение се търси подпомагане и за финансиране на незабавни усъвършенствания по изискванията за аудитория и гост- актьори, на местоположението където се организира събитието( двора на Археологически музей, гр.Варна).

За страдание и за поредна втора година, финансовата поддръжка (орязан бюджет) от Община Варна, е толкоз минимална, че не е допустимо и половината от нужното за едно такова събитие да се покрие, а още по-малко да стигне и за незабавната потребност от избавяне на обикновените най-малко условия за работа, по местоположението (двора на Археологически музей, гр.Варна), които усъвършенствания са обвързване на Община Варна. Но не щеш ли уредниците на фестивала, са се заели и с тази задача, защото без подобрението на тези условия, работата на местоположението също се трансформира в голямо предизвикателство и тъжна панорама за аудитория и актьори.

Също по този начин, връзката с Община Варна е сериозна. За втора поредна година ни подложиха на дълго очакване след крайният период за резултат за отговор от общинската комисия дали фестивала е утвърден за присъединяване в културната лятна стратегия. Този резултат, по подразбиране трябваше да е разгласен с явен бюджет на 01.03.2023г. След доста старания от наша страна резултатът беше получен едвам при започване на месец Май`23. За поредна година с орязан, неосъществим за реализирането на такова събитие бюджет - 23.000лв.

Миналата година, да вземем за пример, утвърждението за присъединяване на фестивала в лятната културна стратегия на града, също пристигна дълго след крайните периоди за оповестяване на резултати, а бюджетът беше подписан едвам две седмици преди самото събитие и то с 50% по-малко от това, което е било дадено и въз основата, на което към този момент бяха поканени задгранични актьори, проведена концертна стратегия и условия за гостуването им.

Такъв вид закъснение и безпардонно безгрижие от страна на община Варна доведоха до крайни стресови обстановки както за уредниците на фестивала, по този начин и за посетител – артистите. Това наложи, в последния миг предходната година, една от оповестените в стратегия концертни вечери с интернационалните актьори да отпадне напълно. На собствен ред това докара до спор с посланика на една от страните, чиито актьори отпаднаха като присъединяване поради сериозната обстановка, в която фестивалът беше подложен.

Какво решение очаквате да бъде открито?

Решихме да търсим поддръжка от будни българи, милеещи за актуалната просвета във България и развиването й, тъй като множеството знаем, че няма ли просвета, няма и страна.

Разчитаме и търсим поддръжка от всевъзможни хора и организации, в името на това да спасим едно толкоз емблематично събитие за гр. Варна, трансформирало се и в една от културните ни визитки пред света. Ако общината не желае да запази и да поддържа развиването на сходни събития, то последната ни вяра е в будното схващане на хората отвън общината. Ако и народа не помогне в тази ситуация, то Варна и България, ще изгубят още едно неповторимо, достоверно по рода си събитие, привличащо аудитория и аплодисменти от целия свят, което ще откри своето продължение отвън рамките на България, където такива събития, като се изключи че са необичайност, са и извънредно поддържани. Особено събития, чийто основатели са международно приети в региона си персони.

Община Варна поддръжка ли е и какво още може да направи за вас?

За страдание Общината в този миг, освен че не е поддръжка, само че ни отвори доста непредвидена и нежелана работа, под стресов режим.

Представете си единствено, шефът на фестивала, композитор и музикант от международна големина (), дружно с неговите сътрудници от Джазовото общество - също изявени персони - актьори, всичките просветили не малко модерни актьори през годините, и през днешния ден на напреднала възраст, тези хора - уредниците, са принудени да търсят и молят за поддръжка в спасението както на фестивала, по този начин и на местоположението където се организира, вместо да се концентрират в програмата и развиването на това събитие и всичко, което доста още има да способства за генерации напред.

Докато общината налива милиони в безсмислено строителство и незабележим за гр. Варна асфалт и се оправдава, че пари за просвета няма, евентуално се надява и да се освободи от " уговорката " си с фестивала, знаейки, че 23.000 лева, които сякаш е планувала за реализацията на едно такова събитие, са извънредно незадоволителни. Ако в реалност предпочитание за продължаването на това събитие имаше от страна на Общината, то те самите евентуално биха подкрепили събирането на средства и ремонта по местоположението.

Не желая да разясня възмущението си от неналичието на обикновено почтително отношение от страна на Общината към уредниците на събитието, само че в резюме казано е, тъпо до безсрамие.

Колко са средствата, с които разполагате досега и какъв брой още не ви доближават?

Предвидените 23.000 лева от Община Варна, не са преведени досега и се обрисува да не бъдат преведени до датите избрани за фестивала 28.07 - 30.07.23 година защото изискват потвърждаване с подписи, които очевидно преди края на лятото (ваканционният интервал на общинските " управници " ) няма видимост за реализирането им. Единственият отговор от общината досега е, че нямат плануваните за фестивала пари, няма и кой да ги подпише.

ормация

Миналата година след голямо напрежение и старания фестивалът да си получи обещаното финансиране, го получи с 50% по-малко и единствено две седмици преди събитието. Тази година даже няма видимост ще получи ли въобще някаква сума от плануванаъа.

В момента разполагаме със закупени от посолствата билети за посетител артистите от чужбина, както и е обезпечен хотел. Също налице са и доброволци, помагащи в организацията по местоположението и събитието.

За всичко останало търсим финансова поддръжка от спонсори, организации и самостоятелни донори, само че досега сме събрали едвам 1,5% от нужните средства.

Какъв е срокът, в който би трябвало да бъдат обезпечени?

Срокът е до 10.07.2023 година

За по кое време бе планувано събитието? Има ли късмет да се вместите и разглеждате ли опция да се случи по друго време?

Събитието е планувано да се случи от 28.07 до 30.07.2023 година Ако се надяваме на знамение да съберем най-малко 45.000лв до 10-ти юли, то с големи старания и взаимни отстъпки, ще успеем някак си да го изпълним за тази година, и евентуално за последно в този формат, в случай че Общината не промени отношението си.

Възможности за други дати не сме разглеждали към момента, защото всяка една от тях изисква утвърждението на Община Варна, за което утвърждение, годишно се кандидатства до края на месец януари, само че както нагоре споделих, резултатите от кандидатстването идват с големи закъснения и непредвидени финансови обрати, което подлага на голямо напрежение уредници, сътрудници и посетители. В подобен случай вяра за други дати на фестивала за тази година няма, не и до момента в който фестивалът е под шапката на Община Варна, както е било до момента. Друг е въпросът, в случай че фестивалът от общински се трансформира в частен. Тогава можем да мислим за друго време на демонстрация и локация, само че не и за тази година.

Желаещите да поддържат фестивала, могат да го създадат по някои от следните способи:

PayPal:

[email protected]

Банкова сметка на Международен Джаз Фестивал " Варненско лято ":

UniCredit Bulbank

IBAN: BG91 UNCR ‪7630 1077 7227 28‬

Организацията се съставлява от Анaтолий Вапиров
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР