Международният астрономически съюз потвърди, че небесният обект, който наскоро премина

...
Международният астрономически съюз потвърди, че небесният обект, който наскоро премина
Коментари Харесай

Официално: Кометата Борисов е гост от друга слънчева система

Международният астрономически съюз удостовери, че небесният обект, който неотдавна мина около Земята, е от друга слънчева система, съобщи „ Индипендът “, представени от  Мениджър Нюз.  Кометата, която бе кръстена 2I/Borisov на името на нейния изобретател – астрономът Генадий Борисов, е пристигнала от в действителност далечно място в Космоса, разясняват учени. 2l в нейното название отбелязва обстоятелството, че тя едвам вторият междузвезден обект, прочут на астрономите.

Обектът бе видян за първи път на 30 август от Борисов от обсерваторията MARGO в Крим и в началото бе обозначен като C/2019Q4. Това е първата комета, която идва от място оттатък границите на нашата Слънчевата система. Преди това учените са засекли още един междузвезден обект, носещ наименованието Оумуамуа (Oumuamua), който обаче остава тайнственост за астрономите. Те не знаят какво тъкмо съставлява той и от кое място идва.

Новата комета повдига доста по-малко въпроси. Нейната траектория е такава, че тя ще бъде забележима от Земята за доста по-дълъг интервал, което ще разреши на астрономите да схванат повече за нея.

Борисов е с леко мъгляв външен тип, което подсказва, че ядрото му се състои от ледени материали, които се изпаряват по време на приближението му към Слънцето. В момента C/2019 Q4 е на към 420 млн. км от нашата звезда, а на 8 декември ще се приближи оптимално до нея (на към 300 млн. км).

„ Обектът ще е най-ярък в средата на декември и ще може да бъде следен със междинни по величина телескопи до април 2020 “, добавя Фарночия. – След това единствено професионалните телескопи ще могат да наблюдават кометата до октомври 2020 година "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР