Международния валутен фонд публикува наръчник за справяне с държавния дълг,

...
Международния валутен фонд публикува наръчник за справяне с държавния дълг,
Коментари Харесай

Външният дълг на развиващите се страни се превръща в проблем заради пандемията

Международния валутен фонд разгласява справочник за справяне с държавния дълг, като в центъра са прозрачността на фискалните политики и ефикасната връзка.

© Tyrone Siu Египет, Еквадор, Кот`д Ивоар, Босна и Херцеговина, Кабо Верде, Чад, Мавритания, Малдивите, Нигер, Гамбия, Парагвай, Хаити, Молдова даже и западните ни македонски съседи са единствено част от разрастващите се стопански системи, които в последните седмици изпитват проблеми с погасяването на заемите си съгласно данни на Международния валутен фонд (МВФ). Кризата слага под съществено тестване разрастващите се страни, най-много подвластните от цената на петрола и туристическия бранш.

Според МВФ огромният потрес от рецесията може да разкрие недостатъци във фискалната политика в някои страни и да направи предложенията за предоговарянето на заемите с тях извънредно сложни. Процесът ще се усложни в допълнение, в случай че последствията от рецесията се окажат продължителни във времето (например цените на петрола да останат ниски за дълго), написа Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Справянето с държавния дълг

Кризата слага държавния дълг пред извънредно предизвикателство. В доста страни размерът му ще надвиши всевъзможни върхове, което ще докара до сензитивно оскъпяване на кредитирането в кратковременен проект. Мениджърите на държавния дълг ще би трябвало да бъдат готови да употребяват всички принадлежности за справяне с рецесията, даже клаузите за краткотрайно заледяване на заплащанията по заемите (където това е възможно).

Паниката може да принуди държавните управления да подхващат дейности и ограничения, които да отклонят страните от постоянните и рационални практики за ръководство на дълга. Отклонявайки се от наложените практики, управляващите ще би трябвало да предизвестяват жителите си за рисковете, подбудени от тези отклонения, и да се опитат да сведат до най-малко риска от сходни решения. Важно е за политиците да са наясно, че такива отклонения би трябвало да бъдат краткотрайни, заплащанията да се възстановят незабавно щом спешната конюнктура завърши, и връзката да бъде ефикасна, с цел да не се провокира волатилност на кредитните пазари.

Достъп до средства

Изтеглянято на средства от капиталовите фондовете от разрастващите се страни в допълнение затруднява достъпа до финансиране за някои страни. Именно заради това страните от Г-20 се съгласиха краткотрайно да замразят изплащането на 20 милиарда $ заеми от към 76 страни, като приканиха частния бранш да направи сходна " всеотдайност ", която надали обаче ще се случи.

Развиващите се страни с стеснен достъп до пазарно финансиране или със едва развити пазари евентуално ще се нуждаят от в допълнение външно финансиране, с цел да покрият провокираните от COVID-19 нараствания на разноските и фискалните дефицити. Тези, които дават отговор на изискванията за заеми, могат да се стремят да ускорят заплащанията към кредиторите си посредством достъп до инструментите за незабавни случаи като Short-term liquidity line (инструмент, който МВФ сътвори в края на предишния месец).

Основен фактор за оправянето с актуалната рецесия съгласно МВФ е вярната връзка, както и прозрачността на фискалните политики, с цел да може страните да се предпазят от нежелани последствия вследствие на фрапантни и недомислени ограничения. Рискът от непогасяване на държавните задължения може да се отрази върху дълга на частния бранш, което би довело до съдбовни последствия за световната финансова система и ще забави икономическото възобновяване от пандемията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР