Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка напреднаха с нови

...
Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка напреднаха с нови
Коментари Харесай

МВФ и Световната банка напредват с реформите, но са безсилни пред конфликтите

Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка напреднаха с нови проекти за финансиране, ориентирани към облекчение на по-чести стопански разтърсвания , оповестява " Ройтерс ". 

През това време обаче безсилието на световните финансови водачи в оправянето с следствията от разкриха дълбоки геополитически разделения, които им пречат.

" Хамас " извърши офанзива против Израел на 7 октомври, тъкмо когато висши финансови чиновници започнаха да се събират в Мароко за. Така бе преобърнат деликатно направения сюжет на срещата, призоваващ за нови запаси и стъпки за възкръсване на забавящия се световен напредък.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева не загатна новия спор на откриването . По-късно, когато ударите на Израел против палестинците се усилиха, тя го разказа като човешка покруса и като неразбираем източник на икономическа неустановеност.

Участници от финансови групи и нестопански организации описаха пред " Ройтерс ", че последствията от спора Израел-Газа бяха основна тематика в частни диалози на срещите - от нова бежанска рецесия до въздействието върху търговията и опасността от борби в Ливан и Западния бряг.
 МВФ: Глобалната стопанска система сподели резистентност на фона на коронавирус и войната в Украйна
МВФ: Глобалната стопанска система сподели резистентност на фона на коронавирус и войната в Украйна

Възстановяването от шоковете от последните няколко години продължава, само че то е постепенно и неравномерно

" Изправени пред огромен световен потрес като този, който е основан от индивида и не е климатичен потрес, тези институции са безсилни да създадат каквото и да било по въпроса, заради което даже не приказват за това ", сподели Рейчъл Наделман, старши теоретичен помощник в Изследователския център за отчетност на Американския университет. Тя участва на публични събития на срещите. Невъзможността за отговор се разшири до изказванията издадени от Г-20 и управителните комитети на МВФ и Световната банка, в които не се загатва спорът. Тези органи още веднъж не съумяха да издадат взаимни официални съобщения, които да отразят задълбочаващите се геополитически напрежения, последно поради войната в Украйна и разногласия сред Съединените щати и Китай.

Официален представител на Г-20 сподели, че има различия от две години поради войната в Украйна, като официално съобщение е станало допустимо чак след. " Израелско-палестинският спор е още по-противоречив - съвсем невероятно е да се реализира консенсус ", сподели служителят.

Президентът на Световната банка Аджай Банга призна в неделя, че спорът Израел-Газа, дружно с войната в Украйна и боевете в Африка, засенчват достиженията на срещата и усилват икономическите провокации.  " Знаете ли, без мир е мъчно за хората да получат непоклатимост, напредък, да гледат децата си, да си намерят работа ", посочи той.
 МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж
МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж

Юлските упования за икономическия напредък на МВФ са малко по-благоприятни от априлските

Управителният орган на Световната банка утвърди нова декларация за визия " да се сътвори свят без беднотия на годна за живеене планета ", която включва битка с изменението на климата, пандемиите и нестабилните страни, дружно с нови стъпки за разширение на кредитирането.

Управляващият комитет на МВФ се съгласи да усили квотното финансиране до края на годината , а задачата за набиране на средства от 3 милиарда $ за неговия поверителен фонд за бедните страни беше изпълнена.

Конфликтите обаче остават най-голямото предизвикателство за международната стопанска система, сподели Джош Липски, някогашен чиновник на МВФ, който управлява Геоикономическия център на Атлантическия съвет. " Ако тези институции желаят да бъдат законни и годни за задачите си през идващото десетилетие, те ще би трябвало да реагират на геополитически рецесии в съвсем действително време ", изясни той, като добави, че " геополитическите разтърсвания към този момент са стопански разтърсвания, а икономическите разтърсвания са геополитически разтърсвания - а те се пробват да разделят двете. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР