Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което ще се проведе в два

...
Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което ще се проведе в два
Коментари Харесай

Интригуващи филмови и литературни премиери на шестото издание на Синелибри 2020

Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което ще се организира в два формата – онлайн и онлайн, оповестиха уредниците на конференция в сряда. Жаклин Вагенщайн, шеф и създател на фестивала, разгласи програмата и приветства сътрудниците и доста представители на културния бранш у нас, видни дипломати, шефове на културни институти, измежду които и Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете в Национален замък на културата, и Биляна Генова, шеф на дирекция " Култура " към Столична община и координатор на СП " Култура ". Програмата включва кинопремиери, съпътстващи срещи и просветителни събития, като част от филмовите прожекции ще бъдат съпроводени с показване на съответните литературни произведения. Филмите са разпределени в няколко модула според от жанровата им специфичност.

Екстравагантната престъпна комедия " Кръстницата " по романа на Анелор Кер, с Изабел Юпер в основната роля, дава старт на фестивала на 18 октомври в зала 1 на НДК. Модулът " Който няма възприятие за комизъм, няма усеща " включва още неустоимата комедия на Даниел Коен " Щастието на някои ", в която блестят Венсан Касел и Беренис Бежо, както и пробната комедийна драма " Зеровил " на Джеймс Франко, самобитно мигане към Куентин Тарантино и " Имало едно време в Холивуд ". В модула " Сънят на разсъдъка " се открояват: психологическият трилър с хичкоковски привкус " Заливът на тишината " с Олга Куриленко, мистериозната драма " Последният Вермеер " с Гай Пиърс и Клаес Банг, шокиращата престъпна драма " Мафия Inc. " със Серджо Кастелито. Гвоздеи в категорията " Мъдростта побеждава ориста " са филмите " Ето ги младите мъже " по един от най-амбициозните ирландски романи за последното столетие, " Годината на гибелта на Рикарду Рейш " по романа на огромния Жозе Сарамаго и политическата драма " По време на войната " на режисьора Алехандро Аменабар, която отдава респект на Мигел де Унамуно. Френският романс " Една нимфа в Париж " и немската драма " Нарцис и Голдмунд " по шедьовъра на Херман Хесе ще ни разкрият доводите на сърцето. Модулът " Когато обстоятелствата приказват " предлага документалните филми " Гетсби в Кънектикът ", или неразказаната история на спорния воин на Франсис Скот Фицджералд, и " Мълчание с достолепие " на режисьорката Адела Пеева. Мисия " Българско кино " обгръща някои от най-впечатляващите български акомодации, основани през последните десетилетия - отличени както у нас, по този начин и на интернационалните кинофоруми. Да не забравяме и секцията с късометражни филми, която съдържа осем заглавия, инспирирани от творчеството на известни писатели и поети. Към нормалните киносалони и културни центрове, измежду които Люмиер Лидл, Сити Марк Арт Център, Френски институт, културен център G8, кино " Одеон ", Casa Libri, кино " Влайкова ", Евро Синема, Дом на киното, Cine Grand Park Center, тази година Синелибри приобщава и новите културни пространства The Steps и Missia 23. По традиция жури, формирано от изтъкнати български и задгранични създатели, чийто ръководител е самият Жан-Жак Ано, ще дефинира най-хубавата акомодация по литературно произведение от конкурсната стратегия, а на 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои церемонията по награждаване.

Синелибри 2020 ще се организира сред 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото " Възпитание на възприятията ", само че достъп до забележителна част от филмовите заглавия този път ще имат фенове от цялата страна с помощта на паралелните предавания посредством платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus). Предстои да оповестяването на специфичните събития и срещи онлайн, както и програмата на фестивала във Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Билетите за присъствените прожекции в столицата към този момент са в продажба на касите на EPAYGO, НДК и уеб страницата на фестивала.

Синелибри 2020 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия " Култура ", Национален фонд " Култура ", Национален кино център, Фонд " Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР