Международния ден на ненасилието отбелязва светът на 2 октомври, когато

...
Международния ден на ненасилието отбелязва светът на 2 октомври, когато
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на ненасилието, вдъхновен от Ганди

Международния ден на ненасилието отбелязва светът на 2 октомври, когато е роден великият индийски пацифист и герой за човешки права Мохандас Карамчанд Ганди, по-известен като Махатма Ганди и Баща на нацията.

Така Организация на обединените нации удостоверява смисъла на концепциите на Ганди през днешния ден - за създаване на свят без принуждение, учреден на съгласие и съдействие сред народите.

Ганди получава интернационална популярност с ненасилствените митинги за реализиране на политически цели. Движението за самостоятелност, ръководено от Ганди, довежда през 1947 година до края на английското господство в страната.

Със своя образец въодушевява известни политически водачи - Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн споделя: " На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята ".

Санскритското име Махатма ( " велика душа " ) произлиза от индийската философия.

На 30 януари 1948 година 79-годишният Ганди е убит от индуисткия националист Натурам Годсе, който упреква водача за направените на Пакистан отстъпки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР