Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings“ потвърди дългосрочния и краткосрочния

...
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings“ потвърди дългосрочния и краткосрочния
Коментари Харесай

Standard & Poor`s потвърди рейтинга на България

Международната рейтингова организация „ S&P Global Ratings “ удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута 'BBB/A-2', като по едно и също време с това вероятността пред страната ни остава постоянна. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на финансите, акцентирайки, че стабилната вероятност балансира от една страна по-слабите упования за икономическия напредък на България в кратковременен проект и нарасналата вътрешна политическа неустановеност, а въпреки това - ниския чист държавен дълг на страната и ниските разноски за лихви.

Според организацията това развиване на България дава опция за политики и прави нейните обществените финанси по-малко чувствителни на бързо повишаващите се лихвени проценти в международен проект. От „ S&P Global Ratings “  посочват високата инфлация у нас като съществено предизвикателство за влизането на страната в еврозоната от 2024 година.

Очаква се растежът на Брутният вътрешен продукт на България да отслабне доста през идващите месеци. Въпреки че стопанската система остана по-устойчива през 2022 година на следствията от спора Русия-Украйна, в сравнение с са били първичните упования, от рейтинговата организация предизвестяват за понижаване на външното търсене от главните търговски сътрудници на България в Европейски Съюз, и намаляване на потреблението, вследствие на продължителната висока инфлация, оценена на близо 10% приблизително за 2023 година, която ще се отрази отрицателно на действителните заплати.

Като позитивно въздействие се правят оценка плановете, финансирани със средства от Европейски Съюз, които ще обезпечат известна поддръжка за стопанската система. От организацията предвиждат действителен напредък през 2023 година от по-малко от 1%, което е доста закъснение по отношение на упованията им от 3 % през 2022 година.

Относно опциите, които би ни дало сполучливото присъединение към еврозоната, рейтинговата организация изброява елиминиране на остатъчния валутен риск по отношение на еврото в стопанската система, възстановяване на достъпа на страната до европейските финансови пазари и директен достъп на локалните търговски банки до ресурсите на Европейската централна банка.

От Standard & Poor's са подготвени да покачат кредитния рейтинг на страната ни при присъединение към еврозоната, както и при значително усъвършенстване на външната позиция на България.

Ако икономическите вероятности на България се влошат доста по отношение на сегашните упования, което може да се случи, да вземем за пример, заради по-силни косвени резултати от закъснение на световния напредък, доста утежняване на обстановката с районната сигурност или спиране на вноса на сила от Русия, това може да докара до намаление на рейтинга, предизвестяват от организацията.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР