Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи прогнозата си за глобалния

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи прогнозата си за глобалния
Коментари Харесай

Fitch: Еврозоната и Великборитания ще изпаднат в рецесия още тази година

Международната рейтингова организация Fitch Ratings намали прогнозата си за световния стопански напредък през 2022 година до 2,4% от 2,9%, предстоящи през юни.

" Европейската газова рецесия, високата инфлация и внезапното ускорение на темповете на стягане на паричната политика в света водят до съществени последствия за икономическите вероятности ", се споделя в обновения Global Economic Outlook (GEO).

Прогнозата за напредък на световния Брутен вътрешен артикул за 2023 година е понижена до 1,7% от 2,7%.

Fitch чака стопанските системи на еврозоната и Обединеното кралство да изпаднат в криза още тази година, до момента в който Съединени американски щати ще бъдат изправени пред лека криза в средата на 2023 година.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната, съгласно новата прогноза на организацията, ще намалее с 0,1% през 2023 година заради последствията от газовата рецесия (през юни се очакваше нарастване от 2,1%).

Новата прогноза регистрира цялостното или съвсем цялостното прекъсване на газовите тръбороводни доставки от Русия за Европа. Експертите на Fitch означават, че макар опитите на Европейски Съюз да откри различни източници, доставките на газ в района ще бъдат доста понижени в близко бъдеще, което ще се отрази на индустриалния бранш.

Прогнозата за напредък на стопанската система на Съединени американски щати за настоящата година е влошена до 1,7% от 2,9%, за 2023 година - до 0,5% от 1,5%.

" Възстановяването на китайската стопанска система е лимитирано от карантинните блокирания и спада на пазара на недвижими парцели и по тази причина чакаме Брутният вътрешен продукт на Китай да се усили с 2,8% през 2022 година и да нарасне с 4,5% през идната година ", сподели Fitch в отчета си. През юли растежът на китайската стопанска система беше плануван надлежно на 3,7% и 5,3%.

Високата и непрекъсната инфлация и възходящите инфлационни упования принуждават Федералния запас, Централната банка на Англия и Европейската централна банка да станат по-твърди през последните месеци, считат от Fitch. Основните лихвени проценти на водещите централни банки в света се покачват с доста по-бързи темпове, в сравнение с може да се чака.

Според прогнозата на Fitch Фед ще увеличи лихвения % до 4% до края на тази година и ще го резервира на това равнище през 2023 година, до момента в който ЕЦБ ще докара лихвения % по заемите до 2% до декември тази година. Основната рента на Bank of England ще доближи 3,25% до февруари 2023 година, считат специалистите на организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР